XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Aktualności

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

02 stycznia 2025

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana odbędzie się w dniach 28.02-02.03.2025 r. w Pałacu i Folwarku Arche Łochów, będącym współorganizatorem tego wydarzenia. Honorowy Patronat Medialny nad konkursem objął Poradnik Restauratora.

Celem konkursu jest wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań kuchni włoskiej. W konkursie może uczestniczyć 12 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze pracujący aktualnie w zawodzie bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. Bardzo mile widziane będą ekipy z udziałem kobiet. Ekipa reprezentuje macierzysty zakład pracy tj. restauracje i restauracje hotelowe. Wszyscy uczestnicy konkursu muszą pracować zgodnie ze swoimi kwalifikacjami w zakładach gastronomicznych, które dokonały zgłoszenia, aż do momentu rozstrzygnięcia konkursu.

Zgłoszenia należy przesyłać nie później niż do dnia 26 stycznia 2025 r. ( niedziela) na adres e-mail: konkurs@giancarlo.pl DW: szulba@tlen.pl. Zgłoszenie należy przesyłać na druku zgłoszeniowym wraz z opisem technologicznym oraz wyraźnym zdjęciem wykonanych potraw (wersje edycyjne typu AI, PSD, CDR, PDF lub popularne JPG w dużej rozdzielczości).

Honorowym patronem jest Fundacja Leny Grochowskiej. Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów i najstarszy wśród wszystkich konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, który nadal trwa i ma tak wieloletnią historię oraz dorobek kulinarny. Natomiast patronem merytorycznym: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro-Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską, prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty oraz popularyzowaniu włoskich kulinariów wśród pasjonatów i amatorów kuchni. Przypomnijmy, że autorem, pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo, znany włoski szef kuchni, arcymistrz kulinarny, restaurator, promotor i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce.

Program:
• 28 lutego 2025 r. o godz. 18:00 w Pałac i Folwark Łochów – sala  konferencyjna Ceglarza (III) – odprawa ekip startujących z Jury
• 1 marca 2025 r. o godz. 9:00 oficjalne rozpoczęcie konkursu – sala konferencyjna Kaflarza (I,II,III)
• 1 marca 2025 r. od godz.  9:30 do 16:30 – zmagania konkursowe  w sali konferencyjnej Kaflarza (I,II,III)
• 1 marca 2025 r. o godz. 20.00 Gala Dinner i Gala Zwycięzców – sala bankietowa Kaflarza (I,II,III).

Regulamin profesjonalisci 2025

DANE – arkusz zgłoszeniowy 2025

DANIE GŁÓWNE- receptura 2025

MAKARON- receptura 2025

OSWIADCZENIE Profesjonaliści 2025