Hermesy Poradnika Restauratora 2015 rozdane

Wydarzenia

Hermesy Poradnika Restauratora 2015 rozdane

15 maja 2015

14 maja br. w poznańskim hotelu Sheraton odbyło się XVII Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa.

W tym roku świętowaliśmy kolejny jubileusz, tym razem związany z dziesięcioleciem istnienia szczególnego wyróżnienia przyznawanego handlowcom i restauratorom za wybitne osiągnięcia w branżach FMCG i HoReCa – Hermesa „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora”.

Na przestrzeni ostatniej dekady statuetki Hermesa „Poradnika Handlowca” przyznano ponad 70 przedstawicielom branży FMCG zarówno z wielkich międzynarodowych sieci jaki i małych sklepów detalicznych, a także licznym osobowościom świata FMCG. Równolegle wyróżniano również artystów sztuki kulinarnej – Hermesy „Poradnika Restauratora” wręczono już 40 osobowościom branży HoReCa.

Gościem honorowym Gali był Janusz Onyszkiewicz, dwukrotny Minister Obrony Narodowej, europoseł, Prezes Polskiego Związku Alpinizmu, który opowiadał na temat perspektyw handlowych na linii Polska-Ukraina-Rosja w obliczu kryzysu ukraińskiego.

Uczestnicy spotkania mogli także posłuchać wykładu Ewy Adach-Stankiewicz, Dyrektor Departamentu Handlu i Usług Głównego Urzędu Statystycznego i Jolanty Biernat, Naczelnik Departamentu Handlu i Usług Głównego Urzędu Statystycznego na temat infrastruktury handlowej i gastronomicznej.

Momentem kulminacyjnym Gali było wręczenie prestiżowych statuetek Hermesów „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora” przyznawanych laureatom przez reprezentatywne kapituły. Najpierw wyróżnienia z rąk Prezesa Wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i Redaktora Naczelnego „Poradnika Restauratora”, Beaty Marcińczyk odebrali najlepsi restauratorzy, a w dalszej kolejności uhonorowano przedstawicieli środowiska FMCG.

Kapituła w składzie: Tadeusz Olszański – publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor książek,  Joanna Ochniak – przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni WACS, prezes Fundacji Gastronomia na Obcasach, oraz Beata Marcińczyk – Redaktor Naczelna Poradnika Restauratora dokonała podsumowania głosów, a tym samym wybrała tych najbardziej przedsiębiorczych w branży HoReCa.

Laureaci Hermesów „Poradnika Restauratora” 2015

Platynowym Hermesem „Poradnika Restauratora” wyróżniono Tadeusza Olszańskiego, nestora polskiego dziennikarstwa, publicystę tygodnika „Polityka”, niestrudzonego krytyka kulinarnego i od 16 lat felietonistę „Poradnika Restauratora”. Pan Tadeusz nie mógł niestety przybyć na naszą uroczystość, dlatego nagrodę odebrał wnuk Redaktora Olszańskiego, Julian Szumowski.

Po raz pierwszy w 10-letniej historii Hermesów Kapituła postanowiła wyróżnić statuetką Dystrybutora dla HoReCa. Hermesa „Poradnika Restauratora” w tej kategorii otrzymała firma Selgros. Nagrodę odebrał: Djamell Djellouli, dyrektor HoReCa Selgros.

Kategoria: Sieć HoReCa – Express Kuchnia Marche

Nominowanymi w niej byli: Express Kuchnia Marche, Manekin, Cukiernia Sowa, Chłopskie Jadło, North Fish

Kategoria: Restauracja Hotelowa – Blow Up Hall 5050, Grażyny Kulczyk. Nagrodę odebrał: Szef Kuchni, Tomasz Purol

Nominowanymi w niej byli:  Restauracja Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, Restauracja Morellino Hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA w Głęboczku, Restauracja Mercato Hotelu Hilton Gdańsk, Restauracja Horyzont Hotelu Aquarius w Kołobrzegu, Restauracja Przędzalnia w Fabryce Wełny Hotel&SPA w Pabianicach

Kategoria: Restauracja z Renomą –  Restauracja Strefa w Warszawie. Nagrodę odebrał Szef Kuchni, Jarosław Walczyk

Nominowanymi w niej byli: Wodna Wieża w Pszczynie, Enjoy.Restaurant Poznań, ZaKładka Food&Wine Kraków, Strefa Warszawa, Bulaj w Sopocie

Kategoria: Restauracja z Tradycją – A nóż widelec w Poznaniu. Nagrodę odebrał właściciel i Szef kuchni, Michał Kuter

Nominowanymi w niej byli: Folwark Ustronie w Słupi pod Bralinem, Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie, A nóż widelec w Poznaniu, Carska w Białowieży, Babinicz w Szczawnie – Zdroju

Kategoria: Osobowość Gastronomii – Andrzej Polan

Nominowanymi w niej byli: Andrzej Polan, Janusz Profus, Agata Wojda, Joseph Seeletso, Dariusz Struciński.
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet, w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości.

W Pubie Some Place Else na parterze Hotelu można było posłuchać koncertu zespołu laGuardia, posiadającego w swoim repertuarze covery największych gigantów i tuzów klasycznego rocka od Abby po ZZ Top.

Frekwencja na tegorocznej Gali była rekordowa. Swą obecnością zaszczyciło nas ponad 250 osób. Zapraszamy ponownie za rok!

Fotografie: Magdalena Mirowska, Patryk Trzcieliński, Zbyszko Zalewski, Antoni Ropelewski

Laureaci Hermesów Poradnika Restauratora:

ROK 2005:

    • Ogólnopolska sieć restauracji: Sfinks Polska
    • Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers
    • Ogólnopolska sieć cateringowa: Sodexho Polska
    • Restauracja tradycyjna: Restauracja Delicja, Oborniki Wlkp.

ROK 2006:

    • Ogólnopolska sieć restauracji: Siesta Restauracje i Catering
    • Restauracja hotelowa: Sieć Hoteli Mercure
    • Ogólnopolska sieć cateringowa: Impel Catering
    • Restauracja tradycyjna: Restauracja Sami Swoi, Poznań

ROK 2007:

    • Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Szef Kuchni Le Royal Meridien Bristol
    • Ogólnopolska sieć restauracji: Telepizza Poland Sp. z o.o.
    • Restauracja hotelowa: Anders Group
    • Ogólnopolska sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon Sp. J.
    • Restauracja tradycyjna: Restauracja Ewa Zaprasza, Sasin

ROK 2008:

    • Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski, Manager Makro Centrum Horeca
    • Ogólnopolska sieć restauracji: Da Grasso
    • Restauracja tradycyjna: Restauracja „Hacjenda”, Poznań
    • Ogólnopolska sieć cateringowa: LOT Catering

ROK 2009:

    • Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulvar w Toruniu
    • Ogólnopolska sieć restauracji: Grupa Kościuszko „Polskie Jadło”
    • Restauracja tradycyjna: Restauracja „U Szwejka”, Warszawa

ROK 2010:

    • Osobowość gastronomii: Robert Sowa
    • Restauracja ogólnopolska: Moonsfera Jarosława Uścińskiego
    • Restauracja hotelowa: Restauracja Hotelu andel’s w Łodzi
    • Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką w Słupsku

ROK 2011:

    • Osobowość Gastronomii: Kurt Scheller
    • Restauracja Hotelowa: La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw – Szef Paweł Oszczyk
    • Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97.
    • Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka w Zblewie

ROK 2012:

    • Osobowość Gastronomii: Marcin Budynek
    • Restauracja w regionie: Vine Bridge z Poznania
    • Restauracja hotelowa: Hotel Crocus w Zakopanym
    • Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant w Malborku

ROK 2013:

    • Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski
    • Restauracja w regionie: Destylarnia w Pałacu Mierzęcin
    • Restauracja hotelowa: Aruana Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku
    • Restauracja Ogólnopolska: Atelier Amaro

ROK 2014:

    • Restauracja Regionalna – Restauracja Pałacowa w Mińsku Mazowieckim
    • Restauracja Hotelowa – Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
    • Restauracja z renomą – Restauracja Kuchnia w Bydgoszczy
    • Ogólnopolska Restauracja Sieciowa – Zapiecek Pierogarnie Polskie