XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Newsy

XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

06 lutego 2013

11 stycznia br. w  Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się okręgowe eliminacje XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Rywalizowało 64 uczniów z 35 szkół okręgu małopolskiego.

Młodzież rozwiązywała zadania z wiedzy o żywności i żywieniu, obejmujące podstawowe wiadomości z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawarte we wskazanej, obszernej literaturze obecnej edycji Olimpiady. Pytania te stanowiły 70 % wszystkich zadań, a pozostałe 30 % dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej Olimpiady “Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”.

Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja w składzie: przewodniczący pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel – Zawadzka, zastępca przewodniczącego pani wizytator Ewa Wojnar, sekretarz pani Ewa Konieczna – zastępca dyrektora szkoły oraz 5 nauczycieli (opiekunów) wylosowanych spośród  szkół biorących udział w Olimpiadzie.

Uroczystego otwarcia  XVII okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieni i Żywności dokonali Pan Dyrektor Henryk Hołysz oraz Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka. O godz. 11.00 uczniowie przystąpili do rozwiązania testu. Aby zostać zakwalifikowanym do udziału w etapie centralnym Olimpiady, trzeba było uzyskać co najmniej 80 % możliwych do zdobycia punktów.

Pierwsze miejsce zdobył uczeń Kamil Brończyk z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Bobowej, drugie miejsce uzyskała uczennica Anna Nowogórska z Zespołu Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu, dwa kolejne miejsca przypadły uczennicom Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie, miejsce trzecie Kamili Kowalczyk, a czwarte Magdalenie Michalik, piąte miejsce zdobyła Sylwia Lubas uczennica III LO im. Adama Mickiewicza w Tarnowie.

W trakcie trwania eliminacji dla opiekunów młodzieży zorganizowano pokaz gastronomiczny. Znakomity cukiernik z Restauracji  „Hawełka” Zbigniew Handziak zaprezentował aktualne trendy pojawiające się przy dekoracji deserów bankietowych.

Finał Olimpiady zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele władz samorządowych i oświatowych miasta Krakowa, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników pan Marcin  Polus oraz liczni sponsorzy, dzięki którym wszyscy uczestnicy eliminacji dostali interesujące nagrody książkowe, a kilkanaście osób z najlepszymi wynikami dodatkowo otrzymało bardzo cenne nagrody rzeczowe.

Jak co roku przy okazji  Olimpiady tak i w tym roku Stowarzyszenie Małopolskich  Kucharzy i Cukierników ufundowało puchar dla zwycięzcy Olimpiady

Sponsorzy eliminacji okręgowych w Krakowie to:  Komitet Główny Olimpiady, Małopolski Kurator Oświaty w Krakowie, Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Restauracja „Magillo”, Hotel „Park Inn”, Hotel „Hilton Garden Inn”, szef kuchni Hotelu ” Radisson”, Firma „Swedeponic” sp. z o.o. , Firma „Gastro-Pack” Michał Henzel, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Pomocy Szkole „Małopolska”,  Giełda Samochodowa Kraków-Rybitwy, Pan Marian Mazurków.   Nagrody otrzymali również opiekunowie uczniów, którzy zdobyli pierwsze trzy miejsca za trud włożony w przygotowanie młodzieży.