Branża gastronomiczna przeżywa trudny okres. Wybawiania przedsiębiorcy mogą upatrywać w Euro… Po pierwsze w walucie Euro i zagranicznych gościach, którzy zostawią ją w barach i restauracjach podczas Euro 2012, a po wtóre w EuroGastro 2012 – Międzynarodowych Targach Gastronomicznych, które przyciągają czołowych dostawców produktów dla gastronomii z kraju i ze świata, stając się tym samym doskonałą inspiracją do rozwoju biznesu i szansą na przetrwanie kryzysu. EuroGastro odbędą się w dniach 21-23 marca w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska, przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
Na zwiedzających czekać będzie ponad 250 stoisk. Swoje propozycje przedstawią nie tylko polscy wystawcy, ale również firmy z 21 innych krajów, w tym z tak odległych i egzotycznych zakątków, jak: Chiny, Maroko, czy Indie.
Uczta dla zmysłów
Targi EuroGastro to nie tylko setki wystawców, prezentujących kompleksową ofertę z czterech sektorów: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów, sektora kawowego, a także wyposażenia sal restauracyjnych i barów, ale również wydarzenia towarzyszące, między innymi takie jak wspaniałe pokazy mistrzów kuchni.
Pierwszego dnia targów ekspert i doradca kulinarny, rodowity Grek, Theofilos Vafidis, znany m.in. z programu „Europa da się lubić”, podczas VII Festiwalu Kuchni Greckiej, będzie zachęcał hotelarzy, restauratorów, kucharzy i konsumentów do swoich rodzimych smaków. Tego dnia odbędzie się również konkurs kulinarny na dania inspirowane smakami Hellady i IV Festiwalu Carvingu.
Drugiego dnia EuroGastro młodzi kucharze, będą walczyć w autorskim konkursie mistrza kuchni – Roberta Sowy, o tytuł „Kulinarny Talent”. Z kolei trzeciego dnia odbędzie się m.in. pokaz „Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia”, przygotowany przez szefa kuchni i dyrektora gastronomii w hotelu Warszawa Spa & Resort w Augustowie – Marcina Budynka. Goście będą mogli obserwować przyrządzanie lokalnych dań z zachowaniem tradycyjnych receptur i z użyciem nowoczesnych technik kulinarnych.
Wszystkie pokazy kulinarne dostarczą nie tylko doznań artystycznych, ale również smakowych. Chętni będą mogli skosztować rarytasów, przygotowanych podczas prezentacji.
Zrób to ze smakiem
Dla uczestników targów organizatorzy przygotowali również szereg wydarzeń merytorycznych.
Zwiedzający będą mogli między innymi wziąć udział w seminarium „Gastronomia w obliczu zmian”. Podczas spotkania eksperci Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego omówią m.in. kierunki zmian w ofercie usług gastronomicznych i oczekiwania konsumentów w zakresie stylu i wystroju lokalu gastronomicznego.
Zainteresowani będą mogli również uczestniczyć w certyfikowanym szkoleniu „Jak zdobyć klientów i nie zbankrutować, czyli rozważny marketing w czasach kryzysu”, którego organizatorem jest serwis informacyjno-kulturalny GdzieZjesc.info. Udział w spotkaniu wymaga dodatkowej rejestracji, a ilość miejsc jest ograniczona.
Ponadto ostatniego dnia targów Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni zorganizuje wykład „Standardy produkcji, standardy hodowli – co za nimi stoi? Czy to dla naszego dobra?”.
Słodko i aromatycznie
Podczas EuroGastro 2012 będzie można spotkać znakomitych mistrzów cukiernictwa, którzy dzielić się będą ze zwiedzającymi swoim doświadczeniem i oryginalnymi pomysłami.
Przez trzy dni targów odbywać się będą między innymi pokazy sztuki cukierniczej, zorganizowane przez członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Bożenę Sikoń, Tomasza Dekera oraz Pawła Mieszałę. Podczas prezentacji powstaną misterne rzeźby z czekolady, wymyślne praliny, trufle czekoladowe, dekoracje w stylu angielskim oraz wielkanocne desery.
Na zwiedzających czekają również widowiskowe pokazy kawowe. Drugiego dnia EuroGastro goście będą mieli możliwość podpatrywać baristów przygotowujących napoje kawowe bez użycia jakichkolwiek urządzeń zasilanych prądem, rywalizujących w ramach II Polskich Mistrzostw Brewers Cup 2012, organizowanych przez Q Coffee i Consonni Gourmet.
Ponadto w trakcie targów odbędą się XI Polskie Mistrzostwa Barista 2012 przygotowane tradycyjnie przez Apro Trade. Pierwszego dnia targów – półfinał, trzeciego dnia – finał.
Taniej online
We wszystkich wydarzeniach można uczestniczyć po dokonaniu rejestracji online na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu. Osoby, które zarejestrują się online uprawnione są do 50% zniżki na bilety.
Jestem przekonany, że zarówno przedstawicie sektora gastronomicznego, w tym właściciele lokali oraz osoby, które podejmują decyzje zakupowe – dyrektorzy, szefowie kuchni, czy barmani, znajdą na EuroGastro coś dla siebie. Wierzę, że targi dadzą możliwość nawiązania ciekawych kontaktów biznesowych, które być może zaowocują intratną współpracą – zachęca Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.
Więcej informacji o EuroGastro 2012 na stronie www.eurogastro.com.pl.