Od 7 do 30 listopada potrwa XVI edycja slowfoodowej akcji „Gęsina na św. Marcina”. Jak co roku, wybrane restauracje w całej Polsce wprowadzą do swoich kart minimum trzy autorskie dania na bazie gęsiny — od przystawek i dań głównych, po zaskakujące desery.
Polska gęsina — drugi największy producent na świecie
Gęsina ma w Polsce długą tradycję. Jej przodkami są dzika gęś szara (gęgawa), gęś chińska i kanadyjska, z których hodowla sięga nawet 3000 lat p.n.e.
Chiny odpowiadają dziś za 95% światowej produkcji gęsi, jednak Polska od lat utrzymuje zaszczytne drugie miejsce – to około 31 tys. ton rocznie, czyli 1,2% rynku światowego. Za nami plasują się Egipt i Węgry.
Polacy pokochali gęsinę na nowo
Jak podkreśla Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji: W ciągu 16 lat spożycie gęsiny w Polsce wzrosło 20-krotnie – z 17 do 300 gramów na osobę. Coraz większy popyt widać także w eksporcie – do Niemiec i Francji dołączył m.in. Hongkong.
Ceny gęsiny w Polsce ustabilizowały się:
30–40 zł/kg za tuszkę (4–5 kg – koszt 120–200 zł),
60–70 zł/kg za pierś lub udziec.
Najlepsi szefowie kuchni w akcji
W tegorocznej edycji udział biorą m.in.: Witek Iwański (Hub Praga – Warszawa), Mateusz Suliga (Bistro The Hours – Kraków), Przemysław Samul (Le Braci – Warszawa), Karol Górka (Drukarnia Smaku Cristina – Zakopane), Łukasz Federowicz (Stary Dom – Warszawa), Krzysztof Kowalski (U Wieniawy – Warszawa).
Nie zabraknie też regionalnych festynów i kolacji tematycznych – m.in. w Folwarku Kamyk pod Częstochową, skansenie w Swołowie na Pomorzu oraz w Dworu Zaścianek na Podlasiu.
Gęsina — zdrowa, sezonowa i wyjątkowa w smaku
Dlaczego warto sięgać po gęsinę jesienią? To moment zakończenia naturalnego 16-tygodniowego cyklu hodowlanego, gdy polska gęś owsiana osiąga największą kruchość i aromat. W końcowym etapie tuczu ptaki karmione są 500 g owsa dziennie, co nadaje mięsu charakterystyczny smak.
Gęsina należy do najzdrowszych mięs drobiowych – chudsza od cielęciny, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, krzem oraz witaminę K2, wspierającą układ krążenia i kości.
Akcja potrwa do 30 listopada. Wszystkie informacje, lista restauracji oraz dziesiątki sprawdzonych przepisów na gęsinę dostępne są na stronie www.gesina.pl.
Oprac. H.Handkowska
Źródło i fot.: biuro prasowe Slow Food Polska