19 czerwca w Zabrzu odbędzie się XVI Festiwal „Śląskie Smaki”. Zgłoszenia należy przesyłać do 6 czerwca. Ostateczna lista uczestników zostanie opublikowana na stronie internetowej konkursu www.slaskiesmaki.pl do dnia 8 czerwca.
O statuetkę Złotego, Srebrnego i Brązowego Fartucha ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii).
Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!
Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. W efekcie 3-godzinnego gotowania jury oceni pełny obiad. Który z nich wygra? Przekonamy się w dniu konkursu – 19 czerwca 2022 r. W tym roku Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się w Zabrzu, przy stadionie piłkarskim Arena Zabrze.
Formularze zgłoszeniowe należy przesłać do organizatora konkursu – Śląskiej Organizacji Turystycznej drogą mailową, bądź pocztą tradycyjną, w terminie do dnia 06.06.2022 (decyduje kolejność zgłoszeń), na adres:
Śląska Organizacja Turystyczna
Mickiewicza 29, 40-085 Katowice, tel. 32 207 207 3
Osoba do kontaktu:
Agnieszka Czachura-Łach, e-mail: info@slaskiesmaki.pl
Karta zgłoszenia – profesjonaliści