XIX Festiwalu „Śląskie Smaki” za nami

Aktualności

XIX Festiwalu „Śląskie Smaki” za nami

Za nami XIX Festiwal „Śląskie Smaki”. W tym roku wydarzenie odbyło się w Koszęcinie w dniu 15 czerwca. W konkursie kulinarnym wzięło udział siedemnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy zdobyli:

Kategoria AMATORZY:

1 Miejsce – KGW Karolinki – Kamienica Polska

Racuchy na zsiadłym mleku
Bulion grzybowy z marynowanymi zieleniatkami
Konfitowany schab z koscią z sosem z zielonego pieprzu, młode ziemniaki i młoda zasmażana
2 Miejsce – KGW Katarzynki – Karchowice

Żurek na maślonce
Tatar z sarny
Comber z królika w towarzystwie warzyw
3 Miejsce – Barbara Gruca – Tarnowskie Góry

Szpajza czekoladowa
Ajnlauf – rosół z lanym ciastem
Kulebele – rolada i kluski w jednym
Kategoria PROFESJONALIŚCI:
1 Miejsce – Restauracja Brovar 16 – Pszczyna

Sznita z szarpaną golonką z dzika / majonez z tartym chrzanem / żel z ogórka małosolnego
Żur pszczyński na zakwasie Babki Anki/wędzona biała kiełbasa wyrób domowy/boczek wędzony / ziemniak / cebula
Comber jagnięcy/puree z ziemniaka z dodatkiem jagody kamczackiej i lawendy / szparagi / młoda marchew, pomidor koktajlowy / demi glace ze smardzy
2 Miejsce – Sasto Team – Wodzisław Śląski

Krem z kiszonej kapusty z chipsem z boczku i siankiem z pora
Udko z kaczki faszerowane grzybami, pieróg z kaszanką, sos wiśniowy, konfitowany czosnek, tiul, szparagi z orzechem, marchewka mini karmelizowana
Gołąbek z młodej czerwonej kapusty z gęsimi żołądkami i kaszą, owinięty błoną sieciową na puree z pasternaku

3 Miejsce – Restauracja Cysterska – Rudy

Śląskie praliny
Żur grzybowy
Comber z jelenia
Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
1 Miejsce – Zespół Szkół im. T. Kościuszki – Żarki

Rolada z kaczki z kulkami i modrą kapustą
Żydowski jabłecznik
Zupa czosnkowa
2 Miejsce – ZSGH – Sosnowiec

Pierożek z żurkiem
Krem z pieczonych warzyw z nutą wędzonki i olejem z czosnku niedźwiedziego
Smażony sandacz z pęczotto na wywarze z kiszonych ogórków, z chipsem z boczku i piklowanym ogórkiem
3 Miejsce – ZSGH – Tarnowskie Góry – Frele na wypasie

Tartaletki serowo-makowe z frużeliną wśniową i kruszonką
Krem żurkowy z panierowanym jajkiem i chipsem
Winna kaczka/pomazane kluseczki/modra

Podczas Festiwalu odbyły się pokazy kulinarne m.in.: emocjonująca Bitwa Smaków, w której Remigiusz Rączka i Maria Pietruszka z Restauracji Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle rywalizowali między sobą. Efekty ich kulinarnych zmagań obserwowała zgromadzona licznie publiczność.

Bogaty program artystyczny urozmaicił imprezę, a galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca “Śląsk” im. Stanisława Hadyny był jak co roku zwieńczeniem festiwalu.

Podczas Festiwalu “Śląskie Smaki” restauracje Szlaku Kulinarnego “Śląskie Smaki”® serwowały regionalne dania, a odwiedzający próbowali potraw beskidzkich i śląskich.

Dla chętnych osób dostępne było zwiedzanie pałacu oraz warsztaty.

Zapraszamy na www.slaskiesmaki.pl.

oprac. H.Handkowska