23-26 września br. członkowie Euro-Toques Polska, w ramach wspołpracy Euro-Toques International z Europejskim Parlamentem, wezmą udział w wystawie Agro Show w Bednarach. Kucharze, w ramach międzynarodowego programu będą mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności podczas pokazów kulinarnych, każdego z 4 dni. Będą mieli za zadanie przygotowania tradycyjnych polskich wyrobów, tradycyjną metodą. Wszystkie dania będą musiały w większości bazować na produktach, znajdujących się na liście produktów polskich uczestniczących, bądź starających się o uczestnictwo w europejskim systemie jakości żywności.
Zareprezentują między innymi:
Aromatyzowany wiśniowym dymem oscypek z gruszkowym chutneyem,
Gęsia pierś w śliwkowej glazurze podana z orzechowym kalafiorem i sałatką Reneta,
Pierś z kurczaka marynowana w miodzie, pierożki z nadzieniem z oscypka i bryndzy z purre z dyni i imbirem,
Żurek na zakwasie żytnim, z białą kiełbasą i jajkiem przepiórczym,
Udka jagnięce z warzywami, sosem z rozmarynem i ziemniakami Gratin,
i inne.
W wydarzeniu wezmą udział: Jean Bos, Witold Cyranowicz, Łukasz Grzesik, Wojciech Harapkiewicz, Rafał Kopicki, Marcin Szukaj i Rafał Kaczmarek.
Więcej informacji na: www.agroshow.pl