XIII  AGRO SHOW 2011

Newsy

XIII AGRO SHOW 2011

07 października 2011

23-26 września br. w Bednarach k/Poznania, odbyła się XIII edycja Wystawy Rolniczej AGRO SHOW. Wystawa była kierowana nie tylko do rolników, ale także do nauczycieli i uczniów ze szkół rolniczych. Po raz pierwszy podczas Agro Show Polska Izba Gospodarcza Maszyn i Urządzeń Rolniczych  zorganizowała z myślą o nauczycielach ze szkół i uczelni rolniczych wykład na temat: Nowoczesne systemy elektronicznego sterowania stosowane w maszynach rolniczych. Po wykładzie uczestnicy wspólnie z fachowcem mieli mozliwość obejrzenia nowoczesnych maszyn i urządzeń rolniczych na stoiskach wystawców.

Na Agro Show odbyło się Podsumowanie Ogólnopolskiego Konkursu na Bezpieczne Gospodarstwo Rolne, w którym uczestniczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.

W tym roku w Bednarach swoje firmy prezentowało 690 wystawców, w tym 80 przedsiębiorstw z zagranicy m.in. z  Szwecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji, Holandii, Niemiec, Austrii, Czech, Slowenii, Bułgarii, Danii, Litwy, Ukrainy i Chin. Tegoroczną wystawę AGRO SHOW odwiedziło 125 tysięcy rolników z całej Polski

Udział w tej przeogromnej wystawie miało Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy, Euro-Toques International. Reprezententami byli kucharze z Euro-Toques Polska. Przez cztery dni odbywały sie pokazy kulinarne wraz z degustacją. Nasi mistrzowie zaserwowali między innymi: aromatyzowany wiśniowym dymem oscypek z gruszkowym chutneyem, gęsią pierś w śliwkowej glazurze podana z orzechowym kalafiorem i sałatką reneta, gęś faszerowaną jabłkami i śliwkami, pierś z kurczaka marynowana w miodzie, pierożki z nadzieniem z oscypka i bryndzy z purre z dyni i imbirem, żurek, z białą kiełbasą, udka jagnięce z warzywami, sosem z rozmarynem i ziemniakami Gratin. Wszystkie dania przygotowywane były na bazie produktów naturalnych. W większości, na bazie produktów polskich, znajdujących się na liście uczestniczących, bądź starających się o uczestnictwo w europejskim systemie jakości żywności.

W boksie kulinarnym zorganizowano również różne konkursy dla dzieci. Wielką atrakcą było również to, że goście mogli gotować na stanowisku pokazowym, razem z kucharzami. Nic więc dziwnego, że stoisko kucharzy cieszyło się ogromnym zainteresowaniem i oblegały je tłumy. Można było dobrze zjeść, zabawić się, ale przede wszystkim poznać lub przypomnieć sobie, niektóre tajniki gotowania tradycyjnego, z zastosowaniem nowoczesnych technik. Można było przekonać się, że można gotować zdrowo, co było głównym celem pokazów kulinarnych Członków Euro-Toques Polska, Mistrzów Kuchni w Służbie Zdrowej Żywności.

Swoje umiejętności kulinarne zaprezentowali: Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Witold Cyranowicz, Łukasz Grzesik, Rafał Kopicki,Rafał Kaczmarek.