19-21 czerwca w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbędzie się XII edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich, które nominowane są do KPP.
Celem Mistrzostw jest:: promocja sztuki kulinarnej, popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej i utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce.
W Mistrzostwach co roku biorą udział najlepsi polscy kucharze. W tym roku ich zadanie będzie polegał na przygotowaniu zakąski z polędwicy wołowej, brzoskwini oraz sera Polmlek Mlekdamer, dania głównego z wykorzystaniem dorsza, masła Polmlek oraz szparagów białych lub zielonych oraz deseru z wykorzystaniem twarogu Polmlek, czekolady (dowolnego rodzaju), miodu, dzikiej róży lub rokitnika.
W Mistrzostwach udział weźmie osiem drużyn. O ich zakwalifikowaniu zadecyduje kreatywność i pomysłowość zgłaszanych prac, które powinny być przesłane do 29.05.2015 na adres szulba@tlen.pl. Organizator po sprawdzeniu pod względem merytorycznym ogłosi listę uczestników wraz z listą rezerwową w dniu 1.06.2015 roku.
Organizatorem Mistrzostw jest Krzysztof Szulborski wraz ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich.
W Dorszowych Żniwach uczestniczyć będzie wielu znakomitych i znanych kucharzy. W jury 12 edycji zasiądą: Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Adam Chrząstowski, Jerzy Pasikowski, Aleksandra Sowa, Tomasz Milewski, Stefan Birek, Piotr Chylarecki, Tomasz Deker, Krzysztof Gawlik, Dariusz Struciński, Grzegorz Parczewski, Patryk Dziamski, Krzysztof Gradzewicz, Arleta Żynel, Jacek Ziemba, Rafał Godziemski, Przemysław Tworkowski, Michał Kuter i Wojciech Dembowski.
Na wszystkich Gości czekać będą liczne atrakcje rodzinne, degustacje i konkursy. Ogłoszenie wyników mistrzostw nastąpi o godzinie 20:00 podczas uroczystej gali finałowej, na dziedzińcu zamkowym.
Dorszowym Żniwom towarzyszyć będzie szereg atrakcji związanych z II OGÓLNOPOLSKIM KONKURSEM FOTOGRAFII KULINARNEJ, w tym m.in. wystawa prac finalistów, warsztaty fotografii kulinarnej oraz uroczysta gala finałowa.