Szef Kuchni Hotelu City Dariusz Gwiazda, koordynator imprezy, zaprasza na XI Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne, które odbędą się 25 października br. w bydgoskim Hotelu City przy ul. 3-go Maja 6, od godziny 10:00 do 16:00. „Bohaterką” kulinarnych zmagań będzie gęś – pierś, udko, podroby gęsie. Dodatkowym, obowiązkowym składnikiem będą buraczki czerwone, julienne firmy Bonduelle.
Koneserów pyszności organizator zaprasza do aktywnego udziału w imprezie, podczas której odbędą się warsztaty i pokazy kulinarne oraz prezentacje firm sponsorskich. Będzie można zwiedzać stoiska, przypatrywać się pracy kucharzy oraz wziąć udział w degustacjach i konkursach z bardzo atrakcyjnymi nagrodami. Honorowy patronat nad konkursem objął Prezydent Miasta Bydgoszczy. Konkurs kulinarny nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 r.
Lista uczestników:
1. Marcin Pęcko „Hotel Słoneczny Młyn” Bydgoszcz
2. Przemysław Wieloch ,,Restauracja JAN,, Bełchatów
3. Rafał Kwidzyński „Galeria 63″ Sopot
4. Robert Stefański „Gran Catering” Bydgoszcz
5. Tomasz Zdziebło „Pod Orłem” Bydgoszcz
6. Przemysław Puls „Hotel Pozyton” Bydgoszcz
7. Bartosz Peter „Hotel Copernicus” Toruń
8. Martin Guz „Karczma Rzym” Pawłówek
9. Dariusz Kuduk „Grand-Sal” Wieliczka
10. Tomasz Niestatek „Restauracja Gościniec Soplica” Bydgoszcz
11. Przemysław Gryz „Restauracja Amber Room” Warszawa
12. Daniel Twardo „Hotel Tabaco” Łódź
Plan:
08.00-09.00 -omówienie i odprawa przed konkursem w sali E w City Hotelu
09.00-16.00 -konkurs, pokazy na sali A,B,C (3 stanowiska konkursowe)
12.00-14.00 -lunch -forma bufetu (jury, uczestnicy konkursu, media, sponsorzy)
W trakcie trwania konkursu odbędą się prezentacje wystawców ,które będzie można oglądać w internecie na żywo jak i sam przebieg konkursu .
Plan prezentacji:
10.00-firma MAKRO
10.30-firma BAZIÓŁKA
11.00-firma NIEWIEŚCIN
11.30-praliny ze Słowacji
12.00-prezentacja książki G. Parczewskiego oraz Jaroslava Żidka, szef kuchni w restauracji kompleksu Erdödyho Pałacu Bratysławie (możliwość zakupu książek obu Panów)
13.00-szwajcarska firma SOUS VIDE -VAC STAR
14.00-firma DAJAR
14.30-firma KRUSZWICA
15.00-firma POLMLEK
16.00-przewidywany koniec konkursu wraz z prezentacjami .
16.00-17.00-obrady Jury
20.00-wieczorna Galla Diner (przewidywany czas około 3 h)