8 kwietnia podczas Jubileuszowych XX Targów Euro Gastro w Warszawie odbył się konkurs kulinarny XI Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Teo Vafidis. Uroczystej inauguracji dokonał Jego Ekscelencja pan Evangelos Tsaoussis, Ambasador Republiki Greckiej w Warszawie, a także Jego Ekscelencja pan Andreas Zenonos Ambasador Republiki Cypryjskiej w Warszawie.
Po raz pierwszy w Jury zasiadły tylko Panie: Przewodnicząca Joanna Ochniak – Chairwoman w Women in WACS Committee, właściciel w “FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak” i Prezes Zarządu w “Gastronomia na Obcasach”, Iwona Niemczewska – Szef Kuchni i Cukierni “Z drugiej strony Lustra” – Szczecin, Ewa Olejniczak Dyrektor Gastronomii w “Hotelu President****” – Bielsko-Biała, Agata Wojda – Szef Kuchni restauracji “Opasły Tom” – Warszawa, oraz Arleta Żynel – Szef Kuchni “Podlaskiej Akademii Kulinarnej” – Białystok.
Uczestnicy przygotowali dania z wykorzystaniem następujących produktów: polędwica wieprzowa – Łuków, ośmiornica gotowana macki – Martmar, szparagi zielone – Oerlemans, ciasto Fillo – Kanaki, oliwki Kalamata z pestką – The Greek Gourmet, ser Halloumi – Pittas.
Podczas Uroczystej Gali, która miała miejsce w Restauracji u Artura Świerżewskiego w Zielonce wręczone zostały upominki dla Jurorek i wszystkich uczestników: teczki konferencyjne od Firmy Merxteam, dyplomy pamiątkowe od Biura Podróży Hellas Travel w Warszawie, kuferki z przyprawami od Firmy Prymat, torby upominkowe od Firmy Łuków, torby upominkowe od Firmy Dora Metal, kosze z owocami egzotycznymi od Firmy Fusion Gusto Polska i upominki od Firmy Diversey.
Zmagania konkursowe XI Festiwalu Kuchni Greckiej wygrał Dariusz Kuduk – Hotel Silvia Gold – Gliwice, drugie miejsce zajął Piotr Huszcz – Hotel i Restauracja Piano – Lublin, a trzecie Konrad Kurzajewski – Kyokai Sushi Bar – Poznań.
Laureat I miejsca otrzymał ufundowany przez Biuro Podróży Mouzenidis Travel wyjazd do pięknej Grecji ma wyspę Kreta do Hotelu Rethimno Mare 5* All Inclusive dla dwóch osób, Voucher pobytowy dla dwóch osób od Fabryki Wełny Hotel & Spa, kosz słodyczy od Firmy Winterhalter, profesjonalną patelnię od Firmy Merx Team, a także nagrodę specjalną Podlaskiej Akademii Kulinarnej uczestnictwa w prezentacji i pokazie Mistrzów Kuchni z najlepszych restauracji w Londynie z 2 i 3* Michelina, oraz wyjazd we wrześniu na praktykę do wybranej przez nagrodzonego uczestnika restauracji i Mistrza do stolicy Anglii, a także Voucher o wartości 1800zł od KPP i został nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
Laureat II miejsca otrzymał profesjonalną patelnię od Firmy Merx Team, Voucher pobytowy dla dwóch osób od Fabryki Wełny Hotel & Spa, kosz słodyczy od Firmy Winterhalter, a także wyjazd na szkolenie do Niemiec od Firmy Convoterm.
Laureat III miejsca dostał profesjonalną patelnię od Firmy Merx Team, Voucher pobytowy dla dwóch osób od Fabryki Wełny Hotel & Spa, oraz kosz słodyczy od Firmy Winterhalter.