8 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie odbędzie się XI Festiwal Kuchni Greckiej. Pomysłodawcą i organizatorem jest Teo Vafidis – Grek z pochodzenia, z zawodu ekspert i doradca kulinarny, z pasji – ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce, członek kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy członek Chef’s Club Grecji, oraz przedstawiciel Poland Branch Office.
Idea zorganizowania Festiwalu Kuchni Greckiej zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania w Polsce tradycji kuchni greckiej. Ten długofalowy projekt jest skierowany zarówno do hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, kucharzy, jak i do konsumentów.
Jak co roku ekipy kucharzy z całej Polski pod „fachowym okiem” międzynarodowego Jury przygotowują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w regulaminie i oryginalnych greckich produktów.
Konkurs ten należy do najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Towarzyszą mu niezapomniane atrakcje takie, jak pokazy Sztuki Kulinarnej z całego świata, prezentacje firm i smakowite degustacje dla wszystkich odwiedzających.
Ogłoszenie wyników konkursowych, wręczenie nagród, upominków i podziękowań odbywa się podczas Uroczystej Gali z wykwintną kolacją, będącej uwieńczeniem Festiwalu. Laureat pierwszej nagrody wyjeżdża wraz z osobą towarzyszącą na tygodniową wspaniałą wycieczkę do Grecji ufundowaną przez Biuro Podróży Hellas Travell www.hellastravel.pl
Na zakończenie wieczoru ma miejsce koncert Nikosa Rusketosa – lidera greckiego zespołu Orfeusz, oraz tańce w towarzystwie tłuczonych „na szczęście” talerzy.