XI Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi zakończony

Newsy

XI Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi zakończony

14 lipca 2014

Kulinarne szaleństwo opanowało Łódź, a wszystko za sprawą Festiwalu Dobrego Smaku, który odbył się w dniach od 26-29 czerwca. Tłumy turystów i mieszkańców odwiedziło kawiarnie i restauracje kosztując festiwalowych dań. W tym roku zmieniono formułę konkursu, o miano najlepszej mogły powalczyć lokale gastronomiczne usytuowane nie tylko w ścisłym centrum miasta. Dzięki temu festiwal otworzył się na inne dzielnice.

Hasłem przewodnim XI edycji było – „Zapomniane na nowo odkryte” dało to dużą dowolność w doborze produktów i sporo możliwości wykreowania naprawdę ciekawych potraw. Klienci mogli skosztować m.in: pieczonego schabu z kością w sosie myśliwskim, podanym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, ozorków wołowych z czarną ziemią, pianką z buraków, konfitowane gęsie pipki, kiszkę ziemniaczaną podana na marmoladzie z pomarańczy z sałatką ze świeżego szpinaku, policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, combru z królika, faszerowanego pęczakiem, czy potrawki z kurczęcia polskiego z marchewką

Ciekawe propozycje miały również kawiarnie, wszystkim bardzo smakowała rolada żołędziowa podana z kawą zbożową, była też oryginalna W-Zetka, rurki z kremem morwowym albo prażone jabłka pod chrupiąca pierzynką.

Jak co roku festiwalowe lokale odwiedziło „tajemnicze Jury”.

Jury pod przewodnictwem Zenona Hołubowskiego przyznało następujące miejsca:

I miejsce LOKAL

II miejsce ATO SUSHI

III miejsce SUSHI ZIELONY CHRZAN

Najlepszą kawiarnią w głosowaniu Jury pod przewodnictwem Piotra Chylareckiego:

I SER LANSELOT ,

II TUBAJKA,

III KARUZELA.

JURY przyznało też nagrodę dla najsympatyczniejszej restauracji: Lokal a najsympatyczniejszą kawiarnią została Czekolada Retro Coffe

Najbardziej kreatywni to: Restauracja Zielony Chrzan, a kawiarnia Mebloteka Yellow.

Oprócz konkursu głównego Festiwal przygotował szereg wydarzeń kulinarno-kulturalnych.

Inauguracji tegorocznej edycji towarzyszyło spotkanie w Małej Literackiej Teatru Nowego im. Kazimierza Dejmka w Łodzi: Literatura w dobrym smaku według Piotra Bikonta i Andrzeja Chętki.

W piątkowy wieczór odbył się przedpremierowym pokaz filmu Chef w reż. Jona Favearou .

W sobotę i niedzielę w Hotelu DoubleTree by Hilton odbywała się Szkoła Dobrego Smaku, którą poprowadzili: Ewa Olejniczak, Piotr Chylarecki, Paweł Kibart oraz Marek Flisiński. Obyły się też Warsztaty Fotografii Kulinarnej, które poprowadził Bruno Fidrych, Marcin Dąbrowski, Darek Skaszewski i Robert Woźniak.

W niedzielę dzieci w wieku 10-12 lat mogły uczestniczyć w Szkole Dobrego Smaku dla dzieci z Jagodą Dąbrowską.

 

źródło: https://www.facebook.com/festiwaldobregosmakuwlodzi?ref=ts&fref=ts