Kulinarne szaleństwo opanowało Łódź, a wszystko za sprawą Festiwalu Dobrego Smaku, który odbył się w dniach od 26-29 czerwca. Tłumy turystów i mieszkańców odwiedziło kawiarnie i restauracje kosztując festiwalowych dań. W tym roku zmieniono formułę konkursu, o miano najlepszej mogły powalczyć lokale gastronomiczne usytuowane nie tylko w ścisłym centrum miasta. Dzięki temu festiwal otworzył się na inne dzielnice.
Hasłem przewodnim XI edycji było – „Zapomniane na nowo odkryte” dało to dużą dowolność w doborze produktów i sporo możliwości wykreowania naprawdę ciekawych potraw. Klienci mogli skosztować m.in: pieczonego schabu z kością w sosie myśliwskim, podanym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, ozorków wołowych z czarną ziemią, pianką z buraków, konfitowane gęsie pipki, kiszkę ziemniaczaną podana na marmoladzie z pomarańczy z sałatką ze świeżego szpinaku, policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, combru z królika, faszerowanego pęczakiem, czy potrawki z kurczęcia polskiego z marchewką
Ciekawe propozycje miały również kawiarnie, wszystkim bardzo smakowała rolada żołędziowa podana z kawą zbożową, była też oryginalna W-Zetka, rurki z kremem morwowym albo prażone jabłka pod chrupiąca pierzynką.
Jak co roku festiwalowe lokale odwiedziło „tajemnicze Jury”.
Jury pod przewodnictwem Zenona Hołubowskiego przyznało następujące miejsca:
I miejsce LOKAL
II miejsce ATO SUSHI
III miejsce SUSHI ZIELONY CHRZAN
Najlepszą kawiarnią w głosowaniu Jury pod przewodnictwem Piotra Chylareckiego:
I SER LANSELOT ,
II TUBAJKA,
III KARUZELA.
JURY przyznało też nagrodę dla najsympatyczniejszej restauracji: Lokal a najsympatyczniejszą kawiarnią została Czekolada Retro Coffe
Najbardziej kreatywni to: Restauracja Zielony Chrzan, a kawiarnia Mebloteka Yellow.
Oprócz konkursu głównego Festiwal przygotował szereg wydarzeń kulinarno-kulturalnych.
Inauguracji tegorocznej edycji towarzyszyło spotkanie w Małej Literackiej Teatru Nowego im. Kazimierza Dejmka w Łodzi: Literatura w dobrym smaku według Piotra Bikonta i Andrzeja Chętki.
W piątkowy wieczór odbył się przedpremierowym pokaz filmu Chef w reż. Jona Favearou .
W sobotę i niedzielę w Hotelu DoubleTree by Hilton odbywała się Szkoła Dobrego Smaku, którą poprowadzili: Ewa Olejniczak, Piotr Chylarecki, Paweł Kibart oraz Marek Flisiński. Obyły się też Warsztaty Fotografii Kulinarnej, które poprowadził Bruno Fidrych, Marcin Dąbrowski, Darek Skaszewski i Robert Woźniak.
W niedzielę dzieci w wieku 10-12 lat mogły uczestniczyć w Szkole Dobrego Smaku dla dzieci z Jagodą Dąbrowską.
źródło: https://www.facebook.com/festiwaldobregosmakuwlodzi?ref=ts&fref=ts