22-24 sierpnia, tradycyjnie na Zamku w Gniewie, odbyła się XI edycja Dorszowych Żniw czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem kucharzy było przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady (nowość). Konkurs oceniany był według nowych zasad i punktacji opracowanych przez Kapitułę Kulinarnego Pucharu Polski. Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa został przeprowadzony 23 sierpnia na Zamku w Gniewie. Na wszystkich gości czekały liczne degustacje i konkursy. Ogłoszenie wyników mistrzostw nastąpiło o godz. 20 podczas Gali Dinner na dziedzińcu zamkowym. Pierwsze miejsce przypadło Restauracji Mercato z Hotelu Hilton w Gdańsku – Paweł Stawicki i Dominik Karpik. Drugie miejsce wywalczył zespół z Folwarku Folińscy z Lubiszyna koło Gorzowa Wlkp. – Dawid Szkudlarek i Grzegorz Szkudlarek, a trzecie Restauracja Rzeka Smaków w Redzie – Artur Szymański i Marcin Stadler.
Wśród dodatkowych atrakcji kulinarnych znalazły się: pokazy kulinarne i carvingowe oraz konkursy dla dzieci i dorosłych. Można było także skosztować potraw przyrządzonych przez najlepszych kucharzy. Oprawę artystyczną wydarzenia zapewnił Hotel Zamek Gniew, który specjalnie dla Gości Dorszowych Żniw zorganizował Turniej Rycerski rodem ze średniowiecza oraz udostępnił Historyczny Park Rozrywki.
Dużą atrakcją był także tort wykonany przez Aleksandrę Sowę, który do złudzenia przypominał dorsza. Nietypowym, a zarazem miłym akcentem wieczoru było losowanie nagród wśród przybyłych. w puli prezentów można było odnaleźć m.in. aparat Olympus TG-3, vouchery na pobyt w Hotelu Zamek Gniew, upominki od Callebaut, kosze słodyczy od firmy Wawel, wspaniałe garnki i noże od firmy Dajar, bon na wydanie fotoksiążki od CEWE, zestaw kuchenny przygotowany przez firmę Saga oraz trunki od Poradnika Restauratora.
Organizatorem wydarzenia był Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem i Hotelem Zamek Gniew.
Jury:
- Giancarlo Russo – Juror honorowy
Komisja degustacyjna:
- Jerzy Pasikowski – Przewodniczący
- Grzegorz Parczewski
- Stefan Birek
- Jacek Kempa
- Tomasz Milewski
- Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
- Patryk Dziamski
Komisja techniczna
- Rafał Godziemski – Przewodniczący
- Michał Kuter
- Miłosz Kowalski
- Mariola Pietrzik
Komisja Patissier & Chocolatier
- Piotr Chylarecki – Przewodniczący
- Tomasz Deker
- Aleksandra Sowa
Supervisors
- Przemysław Tworkowski
- Krzysztof Gradzewicz