X Zjazd Polish Society of Chefs `n Pastry Chefs in the U.K.

Newsy

X Zjazd Polish Society of Chefs `n Pastry Chefs in the U.K.

17 listopada 2009

X Zjazd Polish Society of Chefs`n Pastry Chefs in the U.K. odbył się 1 listopada br. w Stilton, w kameralnym hotelu The Bell Inn. Jubileuszowe spotkanie rozpoczęło się od wizyty w fabryce Quenby Hall Blue Stilton w Hungarton, słynącej z procesu ręcznej produkcji sera pleśniowego. Na początku obrad uczestniczy minutą ciszy uczcili pamięć zmarłych kolegów kucharzy oraz bliskich. Wyjątkowości spotkaniu dodał fakt zmian statutowych. Artur Cichowski, pomysłodawca i kreator przedsięwzięcia, objął funkcję Prezesa Honorowego, co podyktowane jest jego powrotem do kraju i działalnością w nowo utworzonym wydawnictwie Wszystko dla Kucharzy Limited. Na dotychczasowym stanowisku zastąpił go Maciej Bujakowski, a V-ce Prezesem został Grzegorz Olejarek. Dziękując członkom Polish Society of Chefs`n Pastry Chefs in the U.K. za wspólne tworzenie i integrację zawodowego środowiska na obczyźnie, Artur Cichowski szczególne podziękowania skierował do Macieja Bujakowskiego, Aleksandry Podchorodeckiej, stojącej na czele Polskiej Macierzy Szkolnej w U.K., Sergiusza Hieronimczaka oraz Bartka Czempika, który dbał o edukację członków stowarzyszenia w zakresie europejskiego systemu samokontroli higieny i bezpieczeństwa HACCP. – Prowadząc grupę tych kulinarnych dżentelmenów plus jedną perełkę płci żeńskiej mam poczucie trudnego do opisania zaszczytu i wielkiego szacunku. Nabyte znajomości na pewno zaowocują w przyszłości – podkreślił Artur Cichowski. Efektem 10. spotkań członków stowarzyszenia jest m.in. realizowany projekt wydania niezwykłej książki pt. „Anglia – kucharska rzeczywistość”, której współautorami są polscy kucharze, pracujący w angielskich kuchniach na różnych poziomach umiejętności i jakości, aż do poziomu restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin Star, organizacji skupiającej lokale o najwyższym, światowym poziomie.