X Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej w Baranowie Sandomierskim

Newsy

X Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej w Baranowie Sandomierskim

13 kwietnia 2011

9 kwietnia br. na Zamku w Baranowie Sandomierskim odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka – X Edycja Dań Wielkanocnych.

Tegoroczny Festiwal obchodzi 10-lecie – organizowany jest w Baranowie Sandomierskim od 2002 roku. Uczestniczą w nim przedstawiciele obiektów zabytkowych. W tym roku w festiwalu udział wezmą zdobywcy zwycięskiego lauru w ostatnich dziewięciu edycjach.

Konkurs ma charakter cykliczny i odbywa się w okresie Świąt Wielkanocnych na terenie Zespołu Zamkowo-Parkowego w Baranowie Sandomierskim. Impreza ma na celu kultywowanie świątecznych magnackich zwyczajów i tradycji kulinarnych. Tegoroczna edycja jubileuszowa będzie miała wyjątkowy charakter. Uczestnicy zabiegający o zwycięstwo, prezentując szlacheckie dania mają szansę wygrać nominację do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2011 roku.

Zwieńczeniem festiwalu będzie uroczysta gala połączona z degustacją dań. Udział wezmą goście ze świata mediów, biznesu i kultury.

Ekipy zakwalifikowane do konkursu gastronomicznego:

1. Zajazd Hetman – Lgota Murowana: Sebastian Humski, Tomasz Kemona

2. Hotel Ambasadorski – Rzeszów: Dorota Pajęcka , Mariusz Nazimek

3. Hotel Noma Residence Zameczek Myśliwski – Promnice: Wojciech Radzimiński, Marek Pasieka

4. Hotel Pałac Kawalera – Świerklaniec: Józefa Michałek, Mariusz Czaja

5. Hotel Verde Montana – Kudowa Zdrój: Filip Rosa, Arkadiusz Kruszik

6. Zespół Zamkowo-Parkowy w Krasiczynie: Maciej Gołdyn, Agata Kubik

7. Zamek Dubiecko w Dubiecku: Janusz Pyra, Marek Lechowicz

8. Restauracja „ Wodna Wieża” – Pszczynie: Szymon Bracik, Dominik Duraj

Prezentacja stołu wielkanocnego:

1. Zajazd Hetman

2. Hotel Ambasadorski

3. Hotel Noma Residence Zameczek Myśliwski Promnice

4. Hotel Pałac Kawalera Świerklaniec

5. Hotel Verde Montana

6. Zespół Zamkowo-Parkowy w Krasiczynie

7. Zamek Dubiecko

8. Restauracja „Wodna Wieża”

 

Jury powołane do oceny prac konkursowych:

Jury Degustacyjne Profesjonalistów

1. Kazimierz Jaroszyński

2. Mirosław Drewniak

3. Stefan Birek

4. Krzysztof Sutkowski

5. Zbigniew Kurleto

Jury Techniczne

1. Giancarlo Russo

2. Przemysław Wieloch

3. Marek Łukasiewicz

Wiesław Bober – Sekretarz Jury

Waldemar Hołówka – Koordynator – Przewodniczący Jury

Komisja powołana do ceny stołów wielkanocnych

1. Hanna Rzeszut

2. Hanna Szymanderska

3. Stefan Birek

4. Arleta Żynel

5. Przedstawiciel ARP SA

6. Roman Jagieliński

Przewidywane nagrody:

Za zajęcie I miejsca:

– Statuetka

– Nagroda finansowa – 10.000 zł

– Pozostałe nagrody od Sponsorów

Za zajęcie II miejsca:

– Statuetka

– Nagroda finansowa – 6.000 zł

– Pozostałe nagrody od Sponsorów

Za zajęcie III miejsca:

– Statuetka

– Nagroda finansowa – 4.000 zł

– Pozostałe nagrody od Sponsorów

 

 Więcej informacji na temat festiwalu, oraz relacja z roku 2010 na stronie www.baranow.com.pl