X Małopolski Konkurs Kucharsko ? Cukierniczy

Newsy

X Małopolski Konkurs Kucharsko ? Cukierniczy

04 maja 2011

6-7 kwietnia br. w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie odbył się jubileuszowy X Małopolski Konkurs Kucharsko – Cukierniczy pt. ,,Muzyczne wariacje kulinarno – cukiernicze inspiracje”, o Puchar Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Krakowa i Małopolskiego Kuratora Oświaty.

Współorganizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Organizacja Małopolskich Konkursów wynikła z potrzeby braku tego typu konkursów przeznaczonych dla uczniów Szkół Specjalnych, którzy mogliby wykazać się swoimi umiejętnościami zawodowymi. W konkursie co roku biorą udział uczniowie szkół zawodowych specjalnych z Małopolski oraz Węgier, Czech, Słowacji i Niemiec. Za każdym razem konkursowi towarzyszy inna tematyka.

Uczniowie pracują w zespołach dwu osobowych. Oceny prac dokonuje komisja w składzie przedstawicieli SMKiC i nauczycieli szkół gastronomicznych pod kątem organizacji pracy, właściwego procesu technologicznego, jakości i estetyki wykonywanych potraw oraz przestrzegania przepisów bhp.

W trakcie konkursu każdorazowo organizowane są pokazy wykonane przez mistrzów sztuki kulinarnej i cukierniczej członków SMKiC z Krakowa. W trakcie konkursu przybliżamy uczestnikom konkursu historię, tradycje i zwyczaje miasta Krakowa. W tym roku był to pokaz cukierniczy w wykonaniu Krzysztofa Wilka z Cukierni Wojciecha Wilka.

W konkursie cukierniczym przyznano :

I miejsce : Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Chrzanowie – Czekoladowa symfonia smaku, Koncertowa łezka, Tańcząca ósemka, Marcepanowa orkiestra

II miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 31 w Krakowie – Bankietowe nutki, Jezioro Łabędzie, Natchnienie Czajkowskiego.

III miejsce: Zespół Szkół dla Niedosłyszących i Słabo słyszących w Tarnowie – Kawowe wspomnienia z Barcelony, Kastaniety i Flamenco.

Wyróżnienie: Szkoła Zawodowa z Niemiec – Fortepian, Marcepanowe zajączki na ciastkach bankietowych.

Natomiast w konkursie kucharskim przyznano:

I miejsce:  Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 31 w Krakowie – Sandacz w akompaniamencie  szpinaku i papryki z nutka chrustu. Wykwintne trio: roladki z indyka w towarzystwie kaszy kuskus z warzywami i czarującego melona.

II miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy Nr 1 w Krakowie – Sakiewki z naleśników, fortepianowe piersi z kurczaka, surówkowe inspiracje.

III miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy  w Dobrej – Łódeczki z jaj i  fantazyjne sakiewki.

Konkurs cukierniczy oceniali: Krzysztof Wilk, Maciej Kryński, Kazimierz Gucwa, Wojciech Laśkiewicz, a konkurs kucharski: Marcin Polus, Zbigniew Kurleto, Michał Henzel, Marcin Padra, Artur Kiciński, Karol Dworzański, Maciej Bator, Artur Kochański, Tomasz Bezwiński, Leszek Kawa, Marek Galica, Bartosz Kwiatkowski, Michał Gigiel, Mateusz Doniec.