29 maja br. na Dolnej Równi Krupowej odbyła się Małopolska Olimpiada Jajcarska, czyli Europejskie Zielone Świątki. Impreza ta organizowana jest już od 10 lat i rok rocznie Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników obejmuje patronat merytoryczny.
Stowarzyszenie było reprezentowane przez: M. Pollus – prezes SMKiC, M. Galica – doradca kulinarny firmy STALGAST, L. Kawa -członek SMKiC, K. Staszel – szefowa kuchni – hotel Zbójnicówka, R. Dorociuk – sekretarz SMKiC.
Z okazji Zielonych Świątek kultywowany jest podczas tej imprezy staropolski obyczaj smażenia jajecznicy. Impreza organizowana jest w formie festynu, a podczas jej trwania uczniowie z zaprzyjaźnionych szkół hotelarskich i gastronomicznych z Polski oraz Słowacji zaprezentować mogą swoje kulinarne umiejętności.
W spotkaniu tym co roku bierze udział kilkaset dzieci, młodzieży i dorosłych. Przy tej okazji “pęka” ponad 1000 jaj – w tym również jaja strusie.
Podczas imprezy odbyły się liczne atrakcje m.in. pokaz Free Stylu barmańskiego przeprowadzony przez Jurka Pustelnika z firmy FLAIR EMOTION oraz pokaz Strongmanów.
Od godz. 12.00 uczniowie szkół hotelarskich i gastronomicznych z Cieszyna, Krakowa, Krościenka nad Dunajcem, Świdnicy, Zakopanego oraz Smokowca, Kežmarku i Namestova na Słowacji smażyły i częstowały jajecznicami z wybranych przez siebie krajów lub regionów oraz prezentowały kulturę i tradycje tych miejsc. Oprócz 10 rodzajów jajecznic było można spróbować: bryndzowych haluszków i kotlikowego gulaszu (przygotowanych wspólnie przez uczniów Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem i Strednej Odbornej Školy w Starym Smokowcu).