X Małopolska Olimpiada Jajcarska

Newsy

X Małopolska Olimpiada Jajcarska

18 czerwca 2013

29 maja br. na Dolnej Równi Krupowej odbyła się Małopolska Olimpiada Jajcarska, czyli Europejskie Zielone Świątki. Impreza ta  organizowana jest już od 10 lat i rok rocznie Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników obejmuje patronat merytoryczny.

Stowarzyszenie było reprezentowane przez: M. Pollus – prezes SMKiC, M. Galica – doradca kulinarny firmy STALGAST, L. Kawa -członek SMKiC, K. Staszel – szefowa kuchni – hotel Zbójnicówka, R. Dorociuk – sekretarz SMKiC.

Z okazji Zielonych Świątek kultywowany jest podczas tej imprezy staropolski obyczaj smażenia jajecznicy. Impreza organizowana jest w formie festynu, a podczas jej trwania uczniowie z zaprzyjaźnionych szkół hotelarskich i gastronomicznych z Polski oraz Słowacji zaprezentować mogą swoje kulinarne umiejętności.

W spotkaniu tym co roku bierze udział kilkaset dzieci, młodzieży i dorosłych. Przy tej okazji “pęka” ponad 1000 jaj – w tym również jaja strusie.

Podczas imprezy odbyły się liczne atrakcje m.in. pokaz Free Stylu barmańskiego przeprowadzony przez Jurka Pustelnika z firmy FLAIR EMOTION oraz pokaz Strongmanów.

Od godz. 12.00 uczniowie szkół hotelarskich i gastronomicznych z  Cieszyna, Krakowa, Krościenka nad Dunajcem, Świdnicy, Zakopanego oraz  Smokowca, Kežmarku i Namestova na Słowacji smażyły i częstowały jajecznicami z wybranych przez siebie krajów lub regionów oraz prezentowały kulturę i tradycje tych miejsc.  Oprócz 10 rodzajów jajecznic było można spróbować: bryndzowych haluszków i kotlikowego gulaszu (przygotowanych wspólnie przez uczniów Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem i Strednej Odbornej Školy w Starym Smokowcu).