W dniach 12–13 lipca, w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, odbędzie się wydarzenie, które na dobre wpisało się w kalendarz pasjonatów kuchni, natury i zdrowego stylu życia. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych obchodzi swój jubileusz – 10. edycję. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Monte Fiori – premiera ogrodu inspirowanego włoską estetyką
Tegoroczna nowość to ogród pokazowy Monte Fiori, stworzony z myślą o kwiatach jadalnych. Zaprojektowany w duchu włoskiego ogrodnictwa, zachwyca bujną roślinnością i detalami architektonicznymi. To pierwsza tego typu przestrzeń w Polsce – dedykowana w pełni kulinarnemu zastosowaniu kwiatów.
Edukacja i inspiracja – wszystko o kwiatach jadalnych
W ramach programu merytorycznego eksperci podzielą się wiedzą o uprawie i pielęgnacji kwiatów jadalnych w warunkach domowych i ogrodowych. Swoje doświadczenie przekaże m.in. dr Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek kulinarnych i popularyzatorka wykorzystania kwiatów w kuchni.
Kulinarna scena festiwalu – smaki, które zaskakują
Na festiwalowej scenie zobaczymy w akcji uznanych szefów kuchni. W menu pojawią się m.in. dania z nagietkiem, bratkiem, lawendą czy różą – od przystawek po desery. Mariusz Siwak, mistrz kuchni kwiatowej, zaprezentuje swoje autorskie kompozycje smakowe i podzieli się tajnikami łączenia kwiatów z codziennym gotowaniem.
Kwiatowa rewolucja w garnku – bijemy Rekord Polski!
Niecodzienną atrakcją będzie próba ustanowienia Rekordu Polski na największą porcję zupy z liliowca. Celem jest przygotowanie minimum 100 litrów aromatycznego, kwiatowego dania – a uczestnicy wydarzenia będą mogli pomóc nie tylko w gotowaniu, ale i… w konsumpcji!
Florystyka kulinarna i carving – uczta dla oka
Pokazy tworzenia jadalnych dekoracji i kwiatowych aranżacji do potraw poprowadzi Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska-Bródka. Nie zabraknie też efektownego carvingu – rzeźbienia w owocach i warzywach, który zaprezentuje Grzegorz Gniech, mistrz świata w tej dziedzinie.
Targi, warsztaty i atrakcje rodzinne
Na stoiskach wystawienniczych będzie można zaopatrzyć się w naturalne przetwory, ekologiczne kosmetyki, kwiatowe herbaty i regionalne rzemiosło. Dzieci i rodziny zapraszamy na kreatywne warsztaty: wyplatanie wianków, tworzenie obrazów z kwiatów, a także edukacyjne zajęcia kulinarno-dietetyczne.
Kulinarny Festiwal Kwiatów
12–13 lipca 2025, Ogrody Hortulus Spectabilis, Dobrzyca