W dniach 12–13 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbędzie się jubileuszowa, dziesiąta edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych – unikalnego wydarzenia w polskim kalendarzu branżowym, łączącego świat ogrodnictwa, gastronomii i naturalnego stylu życia. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Festiwal od lat przyciąga profesjonalistów, pasjonatów i producentów zainteresowanych wykorzystaniem kwiatów nie tylko jako roślin ozdobnych, ale przede wszystkim jako pełnowartościowego składnika kulinarnego i dekoracyjnego.

Tegoroczną edycję wyróżni premiera ogrodu pokazowego Monte Fiori – nowej przestrzeni tematycznej inspirowanej włoską estetyką, w całości poświęconej uprawie i ekspozycji kwiatów jadalnych. W programie wydarzenia znajdą się m.in. prezentacje kulinarne znanych szefów kuchni, pokazy florystyki kulinarnej oraz warsztaty z zakresu uprawy, przetwórstwa i wykorzystania kwiatów w kuchni. Na kulinarnej scenie festiwalu szefowie kuchni przygotują dania z wykorzystaniem m.in. nagietków, bratków, lawendy i róży. Będzie można podpatrzyć ich pracę, poznać przepisy i oczywiście spróbować gotowych potraw – od zup i dań głównych po desery, lemoniady i przetwory. O niepowtarzalną kompozycję smaków zadba Mariusz Siwak – mistrz kuchni kwiatowej, który zaprezentuje swoje autorskie dania i opowie, jak łączyć kwiaty z codziennym gotowaniem. W gronie ekspertów znajdą się m.in. dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, popularyzatorka kuchni kwiatowej, oraz prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska-Bródka, międzynarodowa sędzia florystyki.

Festiwal będzie również okazją do podjęcia próby ustanowienia Rekordu Polski w kategorii największej porcji zupy z kwiatów liliowca – planowane jest przygotowanie co najmniej 100 litrów tej nietypowej potrawy. Na odwiedzających czekać będą również strefy wystawiennicze z ofertą regionalnych producentów, naturalnych przetworów, rękodzieła i ekologicznych kosmetyków, a także bogaty program animacji i warsztatów rodzinnych.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to wydarzenie o silnie rosnącym potencjale promocyjnym i edukacyjnym, które doskonale wpisuje się w aktualne trendy związane z kuchnią roślinną, zdrowym odżywianiem, ogrodnictwem miejskim i zrównoważonym stylem życia.