X Jubileuszowy  Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

Wydarzenia

X Jubileuszowy Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

10 lipca 2015

26-28 czerwca w Ostrzeszowie odbył się X Jubileuszowy Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Impreza ta organizowana jest przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania i ma na celu propagowanie tradycji przygotowywania pasztetów oraz utrwalanie wiedzy o produktach regionalnych, przepisach i recepturach przekazywanych przez pokolenia, a także promocja zdrowego odżywiania w tradycji kuchni południowej Wielkopolski.

W ramach Festiwalu Stowarzyszenie LGD odsłania pamiątkowe tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej, osobom o wybitnych zasługach w dziedzinie kulinariów, w gronie zasłużonych znaleźli się m.in.:  Maciej Kuroń, Hanna Szymanderska oraz Wojciech Modest Amaro.

W tym roku do konkursu zgłoszono 26 pasztetów, 22 potrawy z gęsi, 13 ciast drożdżowych i 34 nalewki, można było skosztować m.in. pasztetu z królika czy faszerowanej gęsi ze szpinakiem lub napić się domowej nalewki z miodem. Konkursowe przysmaki oceniało dziesięcioosobowe jury pod przewodnictwem profesora Stanisława Wężyka.

W kategorii szkół wygrał Pasztet letni sporządzony przez uczniów Zespołu Szkół nr 1, a w kategorii wystawców zagranicznych – Pasztet śniadaniowy szkoły w Piestianach na Słowacji.

Najlepszą potrawę z gęsi – carpaccio z gęsich piersi – przyrządziła restauracja Dworek w Ostrzeszowie; w drugiej kategorii zwyciężyła rolada z gęsi z bazylią i żurawiną przyrządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Siedlikowie, a w trzeciej – rolada z gęsią wątrobą zgłoszona przez Zespół Szkół nr 2 w Ostrzeszowie.

Najlepsze ciasto drożdżowe (placek drożdżowy z rabarbarem) upiekła Hanna Olejnik z Ostrzeszowa, a najlepszą nalewkę (berberysową) sporządził Mariusz Fik z Bydgoszczy.

Ostatniego dnia Festiwalu w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej odsłonięto kolejne tabliczki, do grona zasłużonych dołączył Grzegorz Łapanowski, śp. Rafał Jelewski oraz Auguste Escoffier.

Grzegorz Łapanowski wyróżnienie otrzymał za promowanie produktu regionalnego i propagowanie zdrowego odżywiania głównie wśród dzieci i młodzieży.