23 listopada br. w Hotelu City **** w Bydgoszczy odbyły się X Jubileuszowe Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne, które nominowane są do Kulinarnego Pucharu Polski. Tematem konkursu był comber z jagnięciny z dodatkiem z zielonej fasolki szparagowej. W konkursie wzięło udział 16 kucharzy z całej Polski. Na przygotowanie dania w pięciu porcjach każdy z zawodników miał 75 minut. Zawodników oceniło profesjonalne Jury w składzie: Tomasz Szymański – firma Bonduelle, Rafał Jeleniewski – szef kuchni Brovaria z Poznania, Tomasz Rusik – firma Unilever Food Solutions i Piotr Lisiewski – szef kuchni Radisson Wrocław. Pierwsze miejsce przyznano Jakubowi Walczakowi z Platinium Palace w Poznaniu za comber jagnięcy owinięty w purée ziemniaczane z buraczkami i fasolką owiniętą boczkiem, podany razem kiełbaską jagnięcą z sosem z czerwonego wina. Drugie miejsce powędrowało do Bydgoszczy, zdobył je Paweł Żukowicz z Hotelu Słoneczny Młyn. Natomiast trzecie miejsce zdobył Sławomir Miotk z Lisewskiego Dworu – Lisewo. Koordynatorem wydarzenia był szef kuchni Dariusz Gwiazda, który od dziesięciu lat promuje kuchnię na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Honorowy patronat nad konkursem objął Prezydent Miasta Bydgoszczy.