6 czerwca w Wiśle odbyła się 10. edycja Festiwalu „Śląskie Smaki”. W trakcie kulinarnych zmagań w szranki stanęły 23 drużyny, podzielone na trzy kategorie – profesjonalnych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i amatorów. Jury miało nie lada problem, jak bowiem porównać wołowe policzki na buraczkach, roladki wieprzowe z kluskami z tarcia, medaliony z koziny i… żebroczkę? Laureatami 10., jubileuszowego Festiwalu Śląskie Smaki zostali: Ośrodek Karina z Wisły (amatorzy), Restauracja Hotelu Spa Laskowo*** z Jankowic (profesjonaliści) oraz Paula & Dima, czyli uczniowie reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Poza nagrodami rzeczowymi otrzymali statuetki Złotych Durszlaków i zaszczytny tytuł Ekspertów Śląskich Smaków 2015.
Konkurs kulinarny to jednak tylko jedna z atrakcji imprezy. Turyści i mieszkańcy Wisły zobaczyli również „bitwę smaków”, czyli zmagania Remigiusza Rączki i Heleny Legierskiej z kapuśniakiem i kapuśnicą oraz występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”. O sytość ich żołądków zadbały lokale Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Skosztować można było m. in. śląskiej rolady z kluskami i modrą kapustą, żeberek z panczkrautem, faszerowanych gęsich szyi czy kołocza.
Organizatorami X Festiwalu „Śląskie Smaki” byli: Śląska Organizacja Turystyczna oraz Miasto Wisła. Więcej informacji o imprezie i Szlaku Kulinarnym na www.slaskiesmaki.pl.
KATEGORIA AMATORÓW:
1 miejsce – Ośrodek Karina z Wisły
2 miejsce – Studenckie Koło Naukowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
3 miejsce – Rada Powiatowa KGW w Kłobucku
KATEGORIA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:
1 miejsce – Paula i Dima z Zespołu Szkół Handlowych i Gastronomicznych w Bielsku-Białej
2 miejsce – Zasadnicza Szkoła Zawodowa z Żarek
3 miejsce – Zespół Szkół Handlowych i Gastronomicznych w Bielsku-Białej (drużyna II)
KATEGORIA PROFESJONALISTÓW:
1 miejsce – Restauracja Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach k. Rud
2 miejsce – Restauracja Frykówka z Pszczyny
3 miejsce – Chata Olimpijczyka z Wisły