X Europejski Konkurs Kulinarny

Wydarzenia

X Europejski Konkurs Kulinarny

29 maja 2015

30 maja  odbędzie się X Europejski Konkurs Kulinarny, w ramach IX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015.

Organizatorami konkursu są: Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie i Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.

Konkurs adresowany jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 30 maja w Regionalnym Centrum Sportowo – Widowiskowym „Podpromie” w Rzeszowie w trakcie Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015

Tematem głównym tegorocznej edycji konkursu jest:

Danie zasadnicze z wykorzystaniem:

– polędwiczki wieprzowej,

– selera korzeń,

– owoców egzotycznych lub pestkowych,

– zbóż bezglutenowych (gryka, proso, kukurydza),

– czekolady ekologicznej Valrhona

Patronat Honorowy nad konkursem objęli:

– Marszałek Województwa Podkarpackiego

– Prezydent Miasta Rzeszowa

– Podkarpacki Kurator Oświaty

Wsparcie merytoryczne:

– Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC,

– Stowarzyszenie Euro – Toques Polska,

– Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Regulamin Konkursu i Karta zgłoszenia na stronie konkursu, zapraszamy na stronę konkursu: www. ekkzsg.wix.com/ekkrzeszow