30 maja odbędzie się X Europejski Konkurs Kulinarny, w ramach IX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015.
Organizatorami konkursu są: Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie i Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
Konkurs adresowany jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 30 maja w Regionalnym Centrum Sportowo – Widowiskowym „Podpromie” w Rzeszowie w trakcie Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015
Tematem głównym tegorocznej edycji konkursu jest:
Danie zasadnicze z wykorzystaniem:
– polędwiczki wieprzowej,
– selera korzeń,
– owoców egzotycznych lub pestkowych,
– zbóż bezglutenowych (gryka, proso, kukurydza),
– czekolady ekologicznej Valrhona
Patronat Honorowy nad konkursem objęli:
– Marszałek Województwa Podkarpackiego
– Prezydent Miasta Rzeszowa
– Podkarpacki Kurator Oświaty
Wsparcie merytoryczne:
– Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC,
– Stowarzyszenie Euro – Toques Polska,
– Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Regulamin Konkursu i Karta zgłoszenia na stronie konkursu, zapraszamy na stronę konkursu: www. ekkzsg.wix.com/ekkrzeszow