3 sierpnia br. o godz. 10:00 odbędzie się jubileuszowa, X odsłona Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa. Jest to jeden z najstarszych Konkursów Kulinarnych w Polsce, który po raz drugi z rzędu odbędzie się na Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie. Imprezę poprowadzi Krzysztof Skiba.
Atrakcje towarzyszące:
– pokazy kulinarne
– degustacja
– liczne konkursy
- konkursy dla dzieci (robienie kanapek, łódka wikinga, picie jogurtu na czas, wypiekanie zamkowej pizzy)
- konkurs dla rodzin kociołkowanie na żywym ogniu
– muzyka na żywo, w tym koncert zespołu BIG CYC
– Turniej Rycerski
– pokaz sztucznych ogni
W Mistrzostwach uczestniczą 2-osobowe zespoły składające się z dwóch profesjonalnych kucharzy (bez ograniczenia wiekowego) w Hotelu Gniew ul. Zamkowa 3 Gniew 83-140.
Konkurs zorganizowany jest w formie Sztafety Kulinarnej gdzie każdy członek ekipy (kucharz) wykonuje:
- Zakąskę z dorsza ( I członek ekipy )
- Zupę rybną z wykorzystaniem dorsza ( II członek ekipy )
- II Danie z dorszem ( razem – dwóch członków ekipy )
Zadaniem zespołu będzie wykonanie w czasie max do 3 godzin trzech dań.
Harmonogram Mistrzostw:
Sobota, 03 Sierpnia br.
10.00 Przemarsz kucharzy wraz ze szwedzkim regimentem i husarią
11.00 Rozpoczęcie konkursu kulinarnego
12.00 Anioł Pański – salwa armatnia
12.30 Kociołkowanie zamkowego Żuru z Wiesławem Ambrosem
13.00 Konkursy dla dzieci i rodzin
13.30 Pokaz wędzenia Wiesława Szymczaka
14.00 Konkursy blebejskie, MUZYKA NA ŻYWO
17.30 Ogłoszenie wyników konkursu
18.00 Koncert zespołu Big Cyc
19.30 Turniej Rycerski
20.15 Pokaz sztucznych ogni
20:30 Gala Diner w Sali Rycerskiej przygotowana przez Szefa Kuchni Mariusza Gachewicza z załogą Restauracji Marysieńka. (OBOWIĄZUJĄ ZAPROSZENIA)