20 czerwca br. w hotelu Sulbin w Garwolinie odbyło się zebranie członków Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska. Z uwagi na poziom spotkania oraz poziom jego organizacji, ten zjazd okrzyknięto wzorcowym. Organizatorami byli Renata Rybacka i Marek Rybacki – szef kuchni hotelu Sulbin, wiceprezes Euro-Toques Polska.
Na spotkaniu omówiono m.in.: sprawy organizacyjne konkursów kulinarnych. Przed nami wiele takich, pod patronatem Euro-Toques Polska, nominowanych do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, które odbęda się podczas Międzynarodowych Targów Poznanskich. Poprzeczka jest wysoka: jeśli dany konkurs kulunarny po raz drugi nie dostanie się do finału Kulinarnego Pucharu Polski, nie może być nominowany na rok następny. Ponadto: obserwatorzy konkursów, z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski, mogą anulować nominację do pólfinału jeśli nie będą przestrzegane wymogi Rady Programowej KPP. Wymogi te są znane wszystkim organizatorom konkursów.
We wrześniu br. sześciu kucharzy wyjedzie do Bayreuth (Niemcy- Północna Bawaria) promować kuchnię polską, na bazie naturalnych, polskich produktów. Pobyt sponsorowany. Aktualne są wyjazdy na praktyki do Włoch, Belgii, Niemiec i Norwegii. Od października tego roku będą również możliwe wyjazdy do Kopenhagi i Odense (Dania). Niektóre z proponowanych w/w restauracji na praktyki, posiadają gwiazdki Michelin. Zachęcamy wszystkich Członków Euro-Toques Polska do udziału w praktykach.
Podczas spotkania odbyły się również prezentacje zaprzyjaźnionych firm jak: OimiQ, Aromica, Kinga Pienińska, Roses. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty barmańskie przeprowadzone przez Jerzego Czaplę.
Na restauracjach, coraz częściej pojawiają się tablice z logo Euro-Toques. Będą mogły widnieć wszędzie tam, gdzie pracują kucharze zrzeszeni w Euro-Toques Polska, gdzie będzie serwowana zdrowa kuchnia, oparta na świeżych i naturalnych produktach. Taka tablica podnosi prestiż restauracji, bo to rekomendacja od Euro-Toques International, Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy z siedzibą w Brukseli.
Młodzi kucharze oraz uczniowie szkól gastronomicznych mają możliwość przebycia praktyk w restauracjach, gdzie szefują Członkowie Euro-Toques Polska. Pierwszym takim przykładem jest Zamek Gniew, gdzie praktyki będą odbywać się pod czujnym okiem Mariusza Gachwicza.
Niebawem odbędzie się kolejne zebranie Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques International w San Sebastian (Hiszpania). Zjadą się prezesi, reprezentanci, Krajów Unii Europejskiej zrzeszonych w Euro-Toques. Polskę, tym razem, będzie reprezentował Juan Salvador Hernandez Towar, właściciel restauracji Milano Internationale w Częstochowie.
Foto: Renata Rybacka, Paweł Malewski, Jacek Trytko, Marcin Soból