Wystawa Art Food 2014 w Londynie i Nowym Jorku

Newsy

Wystawa Art Food 2014 w Londynie i Nowym Jorku

09 września 2014

Art Food 2014 to projekt edukacyjny organizowany przez Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A. we współpracy z Instytutem Adama Mickiewicza w Warszawie.  Pozwala studentom uczelni wzorniczych sprawdzić swoje umiejętności podczas warsztatów projektowych w Ćmielów Design Studio. Tam, pod okiem projektantów, studenci trzech uczelni wzorniczych: wrocławskiego ASP, londyńskiego University of the Arts oraz Pratt Institute z Nowego Jorku tworzą naczynia inspirowane formą i strukturą jedzenia. Od 11.09 wernisaż wystawy projektów będzie można oglądać również w Londynie, następnie w październikiu powędruje do Nowego Jorku.

Art Food jest wyjątkowym projektem edukacyjnym, który studentom uczelni wzorniczych umożliwia realizację swoich pomysłów w konfrontacji z praktycznym myśleniem przemysłowym. Ideą jest stworzenie międzynarodowego środowiska projektantów, które poprzez wymianę inspiracji oraz doświadczeń, przez trzy tygodnie współpracuje z sobą na warsztatach w Ćmielów Design Studio (ĆDS). Podczas spotkań studenci wraz z Dyrektorem Artystycznym  ĆDS i Liderem Projektu – Markiem Cecułą tworzą porcelanowe naczynia, które swoją formą i charakterem podkreślają estetyczne walory jedzenia, jego smak, fakturę, kształt. To właśnie jedzenie – jego smak, sposób tworzenia, zapach i kształt było główną inspiracją dla projektów. Stworzone naczynia miały w niekonwencjonalny sposób eksponować i podkreślać to, co jest na nich podawane. Art Food to zatem projekt rozgrywany na wszystkich zmysłach – próbując je uchwycić i zamknąć w porcelanowo-kulinarnej formie uczestnicy projektują zaskakujące i ciekawe naczynia, podkreślając zarazem nierozerwalny związek porcelany z tym, co jest na niej podawane. Efekty pracy studentów były zaskakujące, wśród nich znalazły się naczynia o organicznych kształtach, zaskakujących fakturach, a nawet takie, które możemy ożywiać za pomocą animacji.

Alldana Ferrer Garzia, Pratt Institute (NYC)
Topography
Projekt inspirowany kształtami natury oraz topograficznymi liniami, które zazwyczaj wyznaczają granice na mapie. To seria talerzy, które mogą być komponowane z sobą w taki sposób, by ustawione jeden na drugim, lub stojąc obok siebie tworzyły swobodne i inspirujące kompozycje. Pozwala to na eksponowanie jedzenia na różnych płaszczyznach i wysokościach, w zależności od zamierzonego efektu. W ten sposób za każdym razem topografia stołu zmienia się, inspirując i zaskakując tych, którzy przy nim zasiadają.

Patrycja Śliwińska, Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta, (Wrocław)
Drop

Nie od dziś ważne jest to, na czym podawane są tworzone przez kulinarnych wizjonerów dania. Krajobraz stołu musi współgrać wizualnie i formalnie z smakami i aromatami,  kształtem i formą jedzenia, które się na stole znajdują. Właśnie z tej myśli narodził się pomysł na projekt Drop – zestaw porcelanowych obiektów stworzonych do podawania jedzenia o różnych konsystencjach i strukturach. Owalny kształt naczyń z harmonijną strukturą żłobień pozwala na kreowanie nieskończonej ilości smakowych i wizualnych kompozycji zależnych tylko od granic wyobraźni tego, który je tworzy.

Adri Kelly, University of the Arts (London)
Motion

Dzielenie się jedzeniem jest najbardziej wartościowym i zbliżającym momentem każdego posiłku. Naturalne kształty i struktury jedzenia ułatwiają nam dzielenie się nim – cząstki pomarańczy, czy połówki orzechów są stworzone po to, aby jeść je wspólnie. Projekt inspirowany jest kształtem owocu granatu, który składa się z maleńkich cząstek kryjących smak i nasiona. Podobnie, jak owoce, tak i naczynia z linii Motion mogą być rozdzielane i łączone podkreślając wagę i przyjemność dzielenia się jedzeniem i chwilą wspólnego posiłku. Będąc porcelanową układanką kształty poszczególnych naczyń współgrają z sobą i umożliwiają złączanie i rozdzielanie – dają ogromne możliwości serwowania i aranżowania jedzenia.

Świeżość spojrzenia oraz lekkość komponowania produktów wzorniczych z produktami kulinarnymi można zobaczyć w prezentowanych na wystawie projektach. – Poziom tegorocznej edycji Art Food jest dla nas satysfakcjonujący – mówi Marek Cecuła. – Wyróżniają się oczywiście projekty o wysokiej dojrzałości wzorniczej, niezwykle przemyślane i świetnie współgrające z eksponowanymi na nich produktami żywnościowymi, co zresztą jest jednym z celów realizowanego przez nas projektu. Warto zwrócić uwagę na wysoki poziom prac polskich projektantów. To świetnie rokuje dla przyszłości rodzimej ceramiki – dodaje Cecuła.

Wrocławski wernisaż projektu Art Food 2014 przybliżył młodym twórcom możliwość prezentacji własnych prac w przestrzeni galerii sztuki. Już niedługo, 11.09 wernisaż wystawy Art Food odbędzie się w Londynie, następnie wystawa w paźdzerniku powędruje do NYC. – Z punktu widzenia edukacyjnego to bardzo ważne dla młodych ludzi, aby pracę nad projektem zwieńczyła informacja zwrotna jaką jest premiera wystawy – mówi Karina Marusińska asystent II Pracowni Projektowania Ceramiki Użytkowej, ASP im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu.