Z końcem stycznia br. odbyła się kolejna edycja popularnych warsztatów kulinarnych QAFP organizowanych przez UPEMI w ramach kampanii „Gwarancja Jakości QAFP”. Tym razem uczestnicy – znani blogerzy kulinarni wspólnie z ekspertami tworzyli i fotografowali pyszne dania z wieprzowiny i wędlin ze znakiem QAFP.
Gospodarzem warsztatów zorganizowanych pod hasłem „Piękno w Smaku” w przytulnych wnętrzach warszawskiego studia SmArt było UPEMI (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego). Warsztaty poprowadził znany prezenter telewizyjny Olivier Janiak, a mistrzowski duet ekspertów zagwarantował uczestnikom solidną porcję wiedzy. Bogactwo smaków podczas warsztatów zaprezentował Daniel Olas, trener kulinarny i szef kuchni Wellness Pro Vita, piękno smaku zamknięte w kadrze kreowała profesjonalna fotograf – Joanna van Fenema.
Szef kuchni opowiedział uczestnikom o walorach kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin QAFP , podzielił się także kilkoma praktycznymi trikami kulinarnymi oraz doradził jak elegancko i nowocześnie komponować posiłki dobierając odpowiednie, kolorowe dodatki, tak by tworzyły harmonijną całość i jak najlepiej podkreślały piękno smaku. Jak wydobyć to piękno na zdjęciu, jak uchwycić niepowtarzalną kompozycję w tym wyjątkowym ujęciu mówiła Joanna van Fenema. Ta część spotkania służyła wymianie doświadczeń i wzajemnej inspiracji. Przy jednym stole zasiadło przecież ponad dwudziestu pasjonatów gotowania!
Najistotniejsze dla powodzenia kulinarnego bloga jest systematyczność i rzetelność – zgodzili się blogerzy –a fotografia na blogu musi przedstawiać smaczną potrawę według sprawdzonego przepisu. Musimy być uczciwi w naszych działaniach wobec naszych czytelników, którzy nam ufają, podkreślali uczestnicy.
Autorów blogów oraz twórców systemów QAFP łączą te same wartości – powiedziała Agnieszka Różańska, Dyrektor Zarządzający UPEMI organizacji będącej administratorem systemu QAFP – Uczciwość, transparentność działań oraz wysoka jakość to założenia systemu QAFP, gdzie cały proces produkcji mięsa i wędlin od hodowli aż po logistykę jest przejrzysty. Jeśli chcemy przyrządzić pyszne danie musimy zadbać o sprawdzone produkty, a mięso z certyfikatem QAFP gwarantuje wysoką i powtarzalną jakość.
Zdobytą wiedzę o mięsie QAFP uczestnicy wykorzystali od razu w drugiej części warsztatów, czyli wspólnym gotowaniu pod okiem Daniela Olas. Pamiętajcie drodzy, jemy oczami! – Podkreślił, a niedługo potem stuletni budynek byłej fabryki serów wypełnił się kuszącym aromatem potraw: karkówki w sosie śliwkowym z puree z marchwi i grillowaną kukurydzą, polędwiczki wieprzowej z rukolą i ziemniakami truflowymi, schabu z musem z groszku i batatem oraz smakowitego gulaszu z łopatki z owocową kaszą jaglaną.
Wyczarowane przez niego i blogerów dania zachwycały smakiem i cieszyły wyglądem. Szybko też znikały podczas degustacji. Ogromnym zainteresowaniem cieszył się kącik eksperta fotograficznego, gdzie blogerzy doskonalili warsztat techniczny kadrowania, ustawiania perspektywy, czy operowania światłem. Warto pamiętać o tym, że dobre zdjęcie to nie zasługa drogiego markowego sprzętu ale uchwycenie chwili, a tę można zamknąć w kadrze nawet aparatem z telefonu. Po więcej szczegółów, relację zdjęciową oraz przepisy z warsztatów zapraszamy na stronę internetową http://www.qafp.pl/dobrywybor/ by oraz na profil FB https://pl-pl.facebook.com/JakoscQAFP .