Wysmakowane ujęcia – Blogerzy na warsztatach QAFP

Wydarzenia

Wysmakowane ujęcia – Blogerzy na warsztatach QAFP

13 lutego 2015

Z końcem stycznia br. odbyła się kolejna edycja popularnych warsztatów kulinarnych QAFP organizowanych przez UPEMI w ramach kampanii „Gwarancja Jakości QAFP”. Tym razem uczestnicy – znani blogerzy kulinarni wspólnie z ekspertami tworzyli i fotografowali pyszne dania  z  wieprzowiny i wędlin ze znakiem QAFP.

Gospodarzem warsztatów zorganizowanych  pod hasłem „Piękno w Smaku” w przytulnych wnętrzach warszawskiego studia SmArt było UPEMI (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego). Warsztaty poprowadził znany prezenter telewizyjny Olivier Janiak, a mistrzowski duet ekspertów zagwarantował uczestnikom solidną porcję wiedzy.  Bogactwo smaków podczas warsztatów zaprezentował Daniel Olas, trener kulinarny i szef kuchni Wellness Pro Vita,  piękno smaku  zamknięte w kadrze kreowała profesjonalna fotograf – Joanna van Fenema.

Szef kuchni opowiedział  uczestnikom o  walorach kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin QAFP , podzielił się także kilkoma praktycznymi trikami kulinarnymi oraz doradził jak elegancko i nowocześnie komponować posiłki dobierając  odpowiednie, kolorowe dodatki, tak by tworzyły harmonijną całość i jak najlepiej podkreślały piękno smaku. Jak wydobyć to piękno na zdjęciu, jak uchwycić niepowtarzalną kompozycję w tym wyjątkowym ujęciu mówiła Joanna van Fenema. Ta część spotkania służyła wymianie doświadczeń i wzajemnej inspiracji. Przy jednym stole zasiadło przecież ponad dwudziestu pasjonatów gotowania!

Najistotniejsze dla powodzenia kulinarnego bloga jest systematyczność i rzetelność – zgodzili się blogerzy –a fotografia na blogu musi przedstawiać smaczną potrawę według sprawdzonego przepisu. Musimy być uczciwi w naszych działaniach wobec naszych czytelników, którzy nam ufają, podkreślali uczestnicy.

Autorów blogów oraz twórców systemów QAFP łączą te same wartości   powiedziała Agnieszka Różańska, Dyrektor Zarządzający UPEMI organizacji będącej administratorem systemu QAFP – Uczciwość, transparentność działań oraz wysoka jakość to założenia systemu QAFP, gdzie cały proces produkcji mięsa i wędlin od hodowli aż po logistykę jest przejrzysty. Jeśli chcemy przyrządzić pyszne danie musimy zadbać o sprawdzone produkty, a mięso z certyfikatem QAFP gwarantuje wysoką i powtarzalną jakość.

Zdobytą wiedzę o mięsie QAFP uczestnicy wykorzystali od razu w drugiej części warsztatów, czyli wspólnym gotowaniu pod okiem  Daniela Olas. Pamiętajcie drodzy, jemy oczami! – Podkreślił, a niedługo potem stuletni budynek byłej fabryki serów wypełnił się kuszącym aromatem potraw:  karkówki w sosie śliwkowym z puree z marchwi i grillowaną kukurydzą, polędwiczki wieprzowej z rukolą i ziemniakami truflowymi, schabu z musem z groszku i batatem oraz smakowitego gulaszu z łopatki z owocową kaszą jaglaną.

Wyczarowane przez niego i blogerów dania zachwycały smakiem i cieszyły wyglądem. Szybko też znikały podczas degustacji. Ogromnym zainteresowaniem cieszył się kącik eksperta fotograficznego, gdzie blogerzy  doskonalili warsztat techniczny kadrowania, ustawiania perspektywy, czy operowania światłem. Warto pamiętać o tym, że dobre zdjęcie to nie zasługa drogiego markowego sprzętu ale uchwycenie chwili, a tę można zamknąć  w kadrze nawet aparatem z telefonu. Po więcej szczegółów, relację zdjęciową oraz przepisy z warsztatów zapraszamy na stronę internetową http://www.qafp.pl/dobrywybor/ by oraz na profil FB https://pl-pl.facebook.com/JakoscQAFP .