Wyróżnienia Akademii Gastronomicznej rozdane

Wyróżnienia Akademii Gastronomicznej rozdane

11 września w historycznym Dworze Artusa w Gdańsku odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria 2025. Wśród gości znaleźli się m.in. prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej Fabien Petitcolas, a także wiceprezydenci miast, przedstawiciele ogólnopolskich regionalnych organizacji turystycznych, władz województwa pomorskiego, członkowie Międzynarodowej i Polskiej Akademii Gastronomicznej, ubiegłoroczni laureaci nagród Akademii.

AIG PRIX 2025

Akademia Gastronomiczna nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

LAUREACI AIG PRIX 2025:

Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości

Beata Śniechowska, Baba / Młoda Polska (Wrocław)

Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera

Jarosław Baranowski, Restauracja Otwarta (Lublin)

Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika

Sylwia Grodzka-Haba, Pani Foremka (Mysłowice)

Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
Veronika Szwejk, Mikołajk Bator “Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na danie wspierające twój mikrobiom”

Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
Smaki Gdańska – Projekt Visit Gdańsk

ARS COQUINARIA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE:

 W tym roku Akademia Gastronomiczna w Polsce przyznała dwie nagrody Ars Coquinaria Przyjaciel Smaku, obie dla wybitnych osobistości za ich zaangażowanie dla polskiej gastronomii: Tomasza Jakubiaka oraz Jacka Herolda.

Niestety laureatów nie ma już wśród nas, więc nagrody dla swoich zmarłych mężów odebrały Anastazja Jakubiak oraz Dorota Herold.

Akademia Gastronomiczna w Polsce przyznała także specjalne wyróżnienia dla Miasta Gdańska oraz Miasta Wrocławia, za wyjątkowe sukcesy
i zaangażowanie w rozwój i promocję gastronomii w Polsce.

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureatki nagrody Szefa Przyszłości – Beaty Śniechowskiej, która wspierana przez zeszłorocznego laureata szefa Jacka Koprowskiego z gdańskiej restauracji Fino, przygotowali specjalnie na tę okazję wyjątkową kolację degustacyjną. Za selekcję win odpowiadał natomiast laureat nagrody Sommeliera – Jarosław Baranowski oraz sommelier Akademii Gastronomicznej w Polsce Paweł Białęcki.

oprac. H. Handkowska

źródło: Biuro Akademii Gastronomicznej w Polsce

Fot. Daniel Miśko