Podczas pierwszego dnia targów „Expo Sweet 2013″ rozegrane zostały IV Mistrzostwa Polski Lodziarzy, połączone z krajowymi eliminacjami do Pucharu Świata Lodziarzy Coppa del Mondo della Gelateria 2014 w Rimini. Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki lodziarskiej oraz wyłonienie najzdolniejszych polskich lodziarzy, którzy potrafią zachwycać artyzmem i smakiem swojej pracy. Tematem konkursu była „ Woda – źródło życia”. Każdy zespół musiał przygotować cztery rodzaje lodów (waniliowe, sorbetowe, czekoladowe, autorskie), które musiały być zaprezentowane w specjalnej witrynie konkursowej. Jury oceniało smak, konsystencje, kreatywność, estetykę, zastosowanie techniki, wykonanie elementów dekoracyjnych, organizację i czystość.
I miejsce zdobyła Cukiernia Sowa z Bydgoszczy w składzie – Aleksandra Sowa i Mariusz Buritta, którzy przygotowali lodową rzeźbę przedstawiającą Tajemniczy Wodospad. II miejsce przypadło Lodziarnii Glorioza z Gliwic – Krzysztof Klapec i Iwona Wójcik. III miejsce Lody Tradycyjne Domowe Kiełpin – Jadwiga Czerwczak, Jakub Czerwczak.
Nagroda za najlepsze lody waniliowe: Lodziarnia Glorioza Gliwice Krzysztof Klapec, Iwona Wójcik
Nagroda za najlepsze lody czekoladowe: Lody Tradycyjne Domowe Kiełpin Jadwiga Czerwczak, Jakub Czerwczak
Nagroda za najlepszy sorbet: Lody Tradycyjne Domowe Kiełpin Jadwiga Czerwczak, Jakub Czerwczak
Nagroda za najlepsze lody autorskie: Lody Tradycyjne Domowe Kiełpin Jadwiga Czerwczak, Jakub Czerwczak