Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek reprezentanci Restauracji Amber Room w Warszawie zwyciężyli w V-edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”(nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski), który tradycyjnie odbywał się w Pułtusku na Zamku – Domu Polonii. Decyzją jury II miejsce zajęli Rafał Zalewski i Marcin Zelent z Hotelu Luxor – Lublin, a III Grzegorz Bąk i Grzegorz Bartoszek z Hotel Ambasadorskiego w Rzeszowie.
W kategorii uczniowie najlepsi okazali się Bartłomiej Wrona i Michał Ziaja z ZSG w Rzeszowie.
Zadaniem zawodników było przygotowanie przystawki z okonia oraz dania głównego ze schabu wyprodukowanego w systemie QAFP, którego ambasadorami są Piotr Machalica i Rafał Królikowski.
Zawodnicy i goście na Zamku w Pułtusku pojawili się już w piątek po południu, choć niektóre ekipy musiały pokonać pół Polski! Konkurs, organizowany przez Stefana Birka, Szefa Kuchni Hotelu Lord, ma jednak tę niesamowitą moc i prestiż, że każdy starał się dotrzeć punktualnie – i zdecydowanej większości to się udało. Po wieczornej, piątkowej odprawie, zawodnicy odbierali podstawowe składniki swych dań. W sobotę rano, już od godziny ósmej, pierwsi z nich – uczniowie, stanęli na Podzamczu w szranki konkursu. Byli to: Bartosz Murawski i Mateusz Litwińczuk (Warszawa – ZSGH – ul. Majdańska), Damian Kamiński i Anna Król (Wałbrzych – ZS Nr 7), Daniel Podlasin i Tomasz Golianek (Pułtusk – ZS im. B. Prusa) , Michał Wester i Igor Antoszewski (Wrocław – ZSG), Igor Sinoracki i Maciej Osiński (Warszawa – ZSG – ul. Poznańska), Kamil Skóra i Agnieszka Sowiźrał (Ropczyce – ZSA-T), Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos (Warszawa – ZSGH – ul. Majdańska), Aleksandra Zielińska i Hubert Janicki (Świebodzin – PZSTiZ), Bartłomiej Wrona i Michał Ziaja (Rzeszów – ZSG) , Patryk Trzonkowski i Pola Szewczyk (Warszawa – ZSG – ul. Poznańska).
Wczesnym popołudniem ich miejsca na stanowiskach startowych zajęli profesjonaliści. Rafał Zalewski i Marcin Zelent Hotel Luxor -Lublin, Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki Restauracja Kociołek – Pruszków, Maciej Rymacki i Paweł Zajączkowski IBB Andersia Hotel – Poznań, Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek Restauracja Amber Room – Warszawa , Janusz Sychta i Janusz Żyliński Sheraton – Sopot, Grzegorz Bąk i Grzegorz Bartoszek Hotel Ambasadorski – Rzeszów, Kamil Tłuczek i Dawid Puc Restauracja „Vis a Vis” – Łańcut, Adrian Urbański i Norbert Sokołowski Restauracja Moonsfera – Warszawa, Piotr Wyrwas i Adam Psurski Piąty Smak – Poznań
Emocji było niemało, zwłaszcza, że relację z konkursu można było na bieżąco śledzić przez internet. Imprezie towarzyszyła także parada – przejazd motocykli GoldenWings przez Pułtusk.
Zwycięzców konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” poznaliśmy podczas wieczornej Gali, którą zwieńczył niesamowity pokaz sztucznych ogni. Z wiadomości zakulisowych – laureaci konkursu tak się ze sobą zżyli, że postanowili wspólnie założyć funpage, gdzie wymieniać się będą doświadczeniem i przepisami! To kolejny, choć pewnie niezamierzony przez organizatora konkursu, sukces tej imprezy.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym imprezy.