Wśród wystawców 5. Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016, które odbędą się w dniach 22-24 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, szczególnie wyróżniać się będą dostawcy i producenci z sektora spożywczego. Smaczne i zdrowe produkty z Polski oraz zagranicy ukażą bogactwo kulinarne poszczególnych regionów oraz staną się nie lada gratką dla miłośników popularnego trendu slow food.
Już po raz piąty na Targach Regionalia zaprezentują się producenci i dystrybutorzy żywności regionalnej, tradycyjnej oraz ekologicznej. – Możliwość poznania oryginalnych smaków, nowych i dawnych przepisów kuchni regionalnej Polski i pozostałych zakątków świata, to tylko niektóre zalety tego wydarzenia. Wyroby, które zaprezentują wystawcy, zainteresują nie tylko świadomych konsumentów, ale też osoby, które cenią jakość i dobry smak. Widzimy, że warszawiacy bardzo polubili Targi Regionalia. Co roku odnotowujemy coraz wyższą frekwencję odwiedzających – mówi Bartosz Sosnowski, wiceprezes firmy Międzynarodowe Targi Polska, organizatora targów.
Naturalnie i zdrowo
Targi Regionalia wpisują się w modny dziś trend slow food. Wystawcy oferują szeroki wybór żywności i napojów, produkowanych na bazie naturalnych składników i w oparciu o unikalne, sprawdzone receptury. Przedstawiciele sklepów ze zdrową żywnością oraz właściciele lokali gastronomicznych znajdą tu ekologiczne produkty pochodzące z certyfikowanych gospodarstw rolnych, a także tradycyjne i regionalne przysmaki. Nie zabraknie różnorodnych gatunków miodów, ryb, wędlin, wyrobów mleczarskich, pieczywa czy słodkości. Na targach dostępny będzie również szeroki wybór win, piw z regionalnych browarów oraz naturalnych tłoczonych soków z najlepszych owoców. Poza polskimi produktami kusić będą zagraniczne specjały – turecka baklawa, austriackie sery dojrzewające, włoskie trufle czy greckie zioła.
Ponadto w ofercie Targów Regionalia pojawią się naturalne tekstylia, jak np. ekologiczne poduszki wypełnione łuskami zbóż, odzież lniana i moda inspirowana folklorem. Wśród wystawców obecne będą również firmy z sektora kosmetycznego oraz twórcy rzemiosła artystycznego i ludowego.
Z korzyścią dla wszystkich
Odbywające się w Warszawie Targi Regionalia to dla wystawców okazja do promocji firmy i jej wyrobów na dużą skalę. Wydarzenie co roku gromadzi tysiące odwiedzających, wśród których jest wielu przedstawicieli branży spożywczej. Obecność managerów sieci handlowych, restauracji, hoteli, sklepów ze zdrową żywnością stwarza wystawcom szansę do nawiązania cennych kontaktów biznesowych. Dodatkową formą przyciągnięcia uwagi konsumentów i potencjalnych kontrahentów stanowi możliwość organizacji warsztatów, konkursów oraz degustacji dla zwiedzających.
Prestiżowy konkurs
Tradycyjnie już, jedną z głównych aktywności przewidzianych dla wystawców jest Konkurs na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2016, który odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nagroda Główna – Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju oraz wyróżnienia w postaci Złotych Medali Targów Regionalia podnoszą ocenę produktu w oczach kontrahentów i konsumentów. Udział w konkursie to doskonała okazja do wyróżnienia się na tle konkurencji oraz podkreślenie jakości danego wyrobu. Dostawcy i producenci mogą zgłaszać swój produkt w czterech kategoriach: „Skarby natury”, „Promile i procenty”, „Natura i uroda” oraz „Rękodzieło”. Termin zgłoszeń upływa 8 kwietnia br.