7 grudnia odbędzie się II edycja Celebrity Meeting. Wydarzenie organizowane przez Akademię Mistrza, to spotkanie najlepszych polskich cukierników i szefów kuchni z gwiazdami światowego formatu.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji będzie Walter Vogt – profesor, wybitny szef kuchni i mistrz cukiernictwa z Argentyny.
Walter Vogt urodził się w Argentynie, ale jego niemieckie korzenie w dużym stopniu wpłynęły na jego rozumienie kuchni. Dociekliwość i nonkonformizm skłoniły go do poszukiwania nowych kulinarnych dróg i rozwiązań. W swojej pracy cukiernictwo łączy z kuchnią słoną, będącą czymś więcej niż zwykłą kombinacją technik i składników.
Doświadczenie zdobywał w szkołach i instytutach kulinarnych oraz cukierniach i restauracjach w wielu krajach. Przez ponad 10 lat pracował jako profesor w szkole gotowania Espaisucre z Jordi Butronem i Xano Saguerem. Prowadził kursy tradycyjnych wypieków, był szefem zespołu kreatywnego deserów oraz szefem kuchni restauracji Espaisucre. Dzisiaj realizuje indywidualne projekty gastronomiczne. Jego specjalnością są desery restauracyjne.
Motywem przewodnim spotkania będą desery restauracyjne na talerzu i w szkle z wykorzystaniem składnika głównego – malin. Podczas specjalnego wykładu i warsztatów profesor podzieli się z uczestnikami wiedzą o konstrukcji deserów, kompozycji, składnikach. Pasja mistrza do łączenia różnych smaków i szukania nieoczywistych rozwiązań z pewnością zaowocuje nietypowym podejściem do tematu spotkania.