Pierwszego dnia (25 kwietnia) odbył się II Turniej Kulinarny „Prima Zdrowie”, konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych. Siedem zespołów z Pucka, Władysławowa, Gdyni, Somonina, Kościerzyny i dwa z Wrocławia stanęły w szranki o tytuł laureata Turnieju. Tematem przewodnim była ryba morska. Profesjonalne jury w składzie – Robert Sowa, Dariusz Gwiazda (Szef Kuchni Primavera Jastrzębia Góra) oraz Magdalena Maciejewska-Cebulak (dietetyk Primavera Jastrzębia Góra) – miało nie lada wyzwanie, aby wybrać najlepszych z najlepszych. „W tym roku poziom jest bardzo wysoki. Uczniowie doskonale poradzili sobie z tak trudnym produktem jakim jest ryba” – powiedział Dariusz Gwiazda. Zwycięzcami II Turnieju Kulinarnego zostali Emilia Czyrko i Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Nagrodą w konkursie były nagrody rzeczowe, warsztaty z Szefem Kuchni Primavera oraz voucher pobytowy do Primavera.
Drugiego dnia (26 kwietnia) miały miejsce XVI Pomorskie Potyczki Kulinarne dla profesjonalnych kucharzy z całej Polski. Tu stawka była bardzo wysoka – 13 uczestników konkursu ubiegało się o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Zadaniem konkursowym było przygotowanie autorskiego dania, w którym głównym bohaterem miał być dorsz bałtycki. Pierwsze miejsce zajął Tomasz Ziółkowski z Restauracji Powidoki w Łodzi, drugie miejsce wywalczył Dominik Światecki z Hotelu IBB Andersia w Poznaniu a miejsce trzecie objął Tomasz Grota z Piroman Steak House w Sopocie.
fot: Ewa Szozda/Cztery Fotografie