Wtorek na MTP

Newsy

Wtorek na MTP

26 września 2013

Trwa II dzień targów Polagra Food, Polagra Gastro, Polagra Tech, Invest Hotel i Pakfood. Kończą się za to powoli Targi Smaki Regionów. Na co szczególnie zwrócić dziś uwagę, pojawiając się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich?

Oto nasz subiektywny przegląd wydarzeń:

Polagra Gastro – Mistrzostwa Polski Tea Tasting

Profesjonalny taster herbaty na podstawie smaku, zapachu czy koloru naparu potrafi określić dokładny region pochodzenia herbaty. Zawodowi tasterzy podlegają surowym procedurom, a nawet standardom ISO przy ocenianiu gatunków, także w kwestii wyposażenia. Zasadom podlegają też ilość zaparzanej herbaty, proporcje, temperatura wody czy czas upływający od zaparzenia herbaty do jej smakowania. To tylko ułamek teorii, a praktyczne pokazy  odbędą się właśnie dzisiaj podczas I Mistrzostw Polski Cup Tastingu Herbaty. Zapraszamy – 24 września, godz. 9-17, pawilon 7, stoisko 2

Invest – Hotel

Drugi dzień Targów Invest – Hotel poświęcony jest na seminaria dla profesjonalistów, ale nie zabraknie w nim również miejsca na  wydarzenia dla szerokiej publiczności.

Targowym gościom polecamy wziąć udział w Mistrzostwach Polski Cup Tasting lub Tea Tasting. Odbywają się one w pawilonie 7 na stoisku 2 i mają wyłonić osobę najlepiej odróżniającą smaki kaw i herbat.

Natomiast profesjonaliści odwiedzający Invest – Hotel na pewno skorzystają uczestnicząc w warsztatach firmy Hostea czy Projekt Hotel. Dowiedzą się tam m.in. jak projektować hotele gościnne i emocjonalne, oddziaływać na podświadomość klienta oraz obniżać koszty w obiektach hotelowych i gastronomicznych

Smaki Regionów

To ostatni dzień imprezy, która podbiła serca wszystkich poznaniaków. Co czeka nas jeszcze dzisiaj w ramach tej imprezy?

Pogadanki, warsztaty, degustacje oraz pokazy wypieku pieczywa zaplanowało Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP. Wszystko w ramach projektu „Tradycja i smak polskiego pieczywa” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziaren Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorzy wydarzenia obiecują, że m.in. opowiedzą o tajnikach produkcji rogali świętomarcińskich, a wśród prezentowanych smakowitości nie zabraknie piekarskich rarytasów będących dziełem mistrzów zawodu. Zaglądając do „galerii zapachów piekarskich” zwiedzający będą mogli poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie, a także zobaczyć jak wygląda ziarno, mąka, ciasto, czy kwas chlebowy.

Ale to nie wszystko.

Gratką dla najmłodszych na pewno będzie specjalnie zaaranżowana minipiekarenka, gdzie pod okiem fachowców dzieci, ale także ich rodzice oraz inni zainteresowani, będą mogli „pobawić się” w piekarza. Własnoręcznie uformowane chałki, bułki i plecionki oraz udekorowane ciasto chlebowe, po wypieczeniu, każde dziecko będzie mogło zabrać ze sobą do domu. Taka zabawa ma zapoznać maluchy z trudami pracy zawodu piekarza.

Nie do końca przekonanym technolog żywności opowie o korzyściach diety bogatej w ziarno zbóż oraz uzasadni wpływ spożywania pieczywa i produktów zbożowych na zachowanie dobrego stanu zdrowia. Natomiast profesjonalistów na pewno zainteresują rozmowy z właścicielami piekarń i spotkania w gronie fachowców branży piekarskiej. Będą one okazją do odnowienia, jak i nawiązania nowych kontaktów biznesowych. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP wraz z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi zapraszają do odwiedzenia piekarzy w czasie Targów Smaki Regionów!

Zapraszamy, jeszcze tylko dziś od 9 do 17 w pawilonie 3A