Prezentujemy pełną listę profesjonalnych kucharzy, którzy jako zwycięzcy konkursów nominowanych uzyskali awans do półfinałowej rozgrywki, która będzie miała miejsce 9 października w Poznaniu podczas Polagry Gastro. Dzień później wielki finał.
Zadaniem półfinałowym będzie przygotowanie przekąski na ciepło, której głównym składnikiem będzie grasica cielęca podawana z maliną i gruszką.
W finale, do którego zakwalifikuje się maksymalnie dziesięć zespołów, na uczestników będzie czekało wyzwanie przyrządzenia halibuta ze skórą oraz dodatkiem świeżego pora i ośmiorniczek.
Nominowani do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2012:
Robert Echaust (Kulinarny Puchar Polski 2011)
Michał Kuduk (Primerba Cup 2011)
Daniel Olas (Ale Pasztet)
Krzysztof Nawrocki (II Konkurs Kuchnia Polska Nowoczesna)
Łukasz Cichy (l’Art de la Cuisine Martell)
Robert Dąbrowski (VII Festiwal Kuchni Greckiej)
Jarosław Fojcik (Trendy Chef of Poland 2012)
Bartłomiej Sierocki (Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim)
Przemysław Morgut (IV Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś)
Waldemar Trzciołek (IV Festiwal Kuchni Zbójnickiej)
Adam Dmyterko (IX Dorszowe Żniwa)
Łukasz Grabowski (V Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim)
Marek Rybacki (VII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny)
Oliver Kramp (Turniej Kucharzy VII Festiwalu Smaku w Grucznie)
Kapitanowi podczas zmagań KPP towarzyszyć będzie wybrany przez niego wcześniej pomocnik. W nawiasach podane są konkursy kulinarne, zwycięstwo w których dało przezpustkę do półfinału KPP.