27 października w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi odbył się finał I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Roślinna” im. Zbigniewa Kopyckiego. W konkursie wzięli udział uczniowie z całej Polski. Finaliści zmierzyli się w dwóch kategoriach – kuchnia wegetariańska oraz carving. Partnerem strategicznym wydarzenia był Selgros Cash & Carry, a w jury zasiadali eksperci Instytutu Kulinarnego Transgourmet – Bartosz Peter oraz Marek Burkacki.
Konkurs podzielony był na dwa etapy – w pierwszym uczniowie szkół gastronomicznych – w zależności od konkurencji – przesyłali receptury i zdjęcia potraw lub prac w technice carvingu. W drugim autorzy tych najlepszych, wyłonionych przez jury, wzięli udział w finale. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, napłynęło ponad 100 zgłoszeń. Były one oceniane na podstawie kilku kryteriów, m.in. nawiązania do tematyki, kreatywności oraz użytych technik. W trakcie zmagań uczestnicy przygotowali dwa talerze degustacyjne i jeden do zaprezentowania przed publicznością. Oceniane było wszystko – przygotowanie i czystość stanowiska, zastosowanie prawidłowych technik kulinarnych, ale przede wszystkim wygląd, smak i aromat przygotowanej potrawy. W konkurencji carvingowej wszyscy finaliści kierowali się sezonowością i wybrali do swojej pracy dynię. Byli oni oceniani pod względem kreatywności, użytych techniki, staranności oraz trudności cięć. Obecność ekspertów kulinarnych sprawiła, że emocje były porównywalne z udziałem w telewizyjnym show.
Kuchnia wegetariańska i wegańska to nieskończone możliwości. Zachęcanie uczniów szkół gastronomicznych do przygotowania dań kuchni roślinnej, pokazywanie możliwości włączenia ich w różnej formie do codziennego menu niesamowicie rozbudza ich kreatywność. Udział w konkursach kulinarnych oraz szkolenie się jest niezbędne w karierze młodego kucharza. – mówi Bartosz Peter, ekspert Insytutu Kulinarnego Transgourmet i Kapitan Reprezentacji Narodowej Kucharzy Polski. Bez solidnych podstaw nie jest możliwy dalszy rozwój. Podczas warsztatów, szkoleń czy pokazów można zaobserwować umiejętności innych kucharzy, ale także otrzymać wiedzę na temat produktów, technik kulinarnych czy najnowszych trendów.
Uczniowie mieli możliwość przygotowania dań pod okiem najlepszych fachowców oraz nawiązania kontaktów, które mogą pomóc im po zakończeniu szkoły w znalezieniu pracy w najlepszych polskich restauracjach. Zwycięzcami zostali Marta Szcześniak i Krzysztof Krawczyk z łódzkiego Gastronomika. Przygotowali gołąbki z kurkami na maśle, czosnkiem, cebulą, ciecierzycą, olejem truflowym na puree szczawiowym z olejem z pestek dyni aromatyzowanym tymiankiem, z flambirowaną dynią jako dodatkiem. Konkurencję carvingową wygrała Monika Konieczny z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. Jurorzy byli pod ogromnym wrażeniem prac. Wszyscy finaliści zostali nagrodzeni przez partnera strategicznego Selgros Cash & Carry bonami zakupowymi.
We wrześniu tego roku łódzki Gastronomik oraz Selgros Cash & Carry podpisali umowę o współpracy. Dzięki niej uczniowie mogą korzystać z wszechstronnego doświadczenia Firmy. Selgros od lat pomaga szkołom gastronomicznym, inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii. W ramach współdziałania uczniowie mogą korzystać z wiedzy ekspertów kulinarnych, poznać najnowsze trendy i rozwinąć swoje umiejętności poprzez regularne zaproszenia do Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Mają również możliwość odbycia praktyk zawodowych w hali Selgros Cash & Carry, co pozwala uczniom na poznanie realiów branży HoReCa od momentu powstania produktu, aż do chwili gdy trafia on na talerz w restauracji. Ponadto zaznajomienie się z nowoczesnymi technologiami i standaryzowanymi procesami podczas wizyt w hali Selgros ułatwia start kariery zawodowej.