9-12 grudnia br. w WSHiG w Poznaniu odbył się już po raz IX Ogólnopolski Pokaz Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2010″. Do stolicy Wielkopolski przyjechały reprezentacje z ponad pięćdziesięciu szkół, a także goście z Kuby i Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii. A efekty ich pracy podziwiało ponad półtora tysiąca gości z całej Polski.
– Potrawy tradycyjne muszą być tak przygotowane, by były one atrakcyjne dla oceniających, znających je z domowej tradycji, jak i zagranicznych gości, nieraz próbujących ich po raz pierwszy, i tym trafniej badających ich walory smakowe – mówi dr Roman Dawid Tauber, rektor WSHiG w Poznaniu. Do tego trzeba utrzymać także inne ważne zalety wigilijnego stołu – estetykę, sposób podania, czy nawet modę kulinarną – bo przecież mimo przywiązania do świątecznej tradycji, szanujące się hotele i lokale gastronomiczne zawsze chcą się wyróżnić, oferując najnowsze efekty kulinarnych eksperymentów.
Tym razem podczas pokazu zwyciężyły potrawy tradycyjnego polskiego stołu. Mimo naprawdę silnej konkurencji. Kucharze z Bolesławca zaprezentowali łososia w porach w sosie cytrynowym, z Dzierżoniowa – pierogi z kaszy gryczanej i grzybów, młodzi mistrzowie kuchni z Góry Kalwarii – jabłka pieczone na bezie z żurawiną, i szczupaka faszerowanego, z Kępna – biały bigos postny, a zespoły z Lublińca i Oleszyc – potrawy o tajemniczych nazwach – moczka, śledź „Śledziucha”, i siemieniotka, a także piróg biłgorajski. Zwycięska jak się okazało, konkursowa ekipa z Zespołu Szkół Technicznych nr 1 z Pleszewa – uczniowie Piotr Skałecki i Grzegorz Klicha – triumfowała tradycyjnymi potrawami – barszczem czerwonym na wywarze grzybowym, uszkami z grzybami, karpiem faszerowanym ze staropolskim szarym sosem, i kluseczkami półfrancuskimi. W kategorii Najładniejszego Stoiska i Stołu Wigilijnego triumfowała natomiast drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Kępnie.
– Potraw było bardzo wiele i dla każdego smakosza znalazło się coś dobrego – zapewnia Jacek Rubinstein z Działu Marketingu i Promocji WSHiG w Poznaniu. – Dlatego nasze Jury miało trudny orzech do zgryzienia, oceniając w dwóch kategoriach: najładniejszego stoiska i regionalnego stołu wigilijnego, a także najlepszej regionalnej potrawy wigilijnej.
A w Jury zasiadali eksperci: rektor dr Roman Dawid Tauber, prof. dr hab. Edward Kamiński, Gissur Gudmundsson – President of Executive Comittee WACS (czyli Światowych Organizacji Stowarzyszeń Szefów Kuchni) i goście z Kuby: Eddy Fernández Monte oraz Ramiro Macías Gonzalez.
– Cieszę się, że i tę imprezę można zaliczyć do udanych, a nasi uczniowie i goście świetnie, w rodzinnej atmosferze spędzili czas i na pewno czegoś się jeszcze nauczyli – podkreśla rektor Roman Dawid Tauber. – I powiem po cichu, że już nie mogę doczekać się przyszłorocznego pokazu…