W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego – partnera Przewodnika Michelin.
Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin po raz pierwszy w historii polskiej gastronomii, które pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2017 Main Cities of Europe. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” grona ponad 20.000 restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt „Michelin Plaques” wystartował 2 lata temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju. W roku 2017 Plakiety zostały wyprodukowane po raz pierwszy także dla Polski.
Podczas tychże wydarzeń, 53 najlepsze restauracje z Warszawy i Krakowa odebrały swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2017 w słynnym czerwonym Przewodniku.
Pierwsza ceremonia odbyła się 4 grudnia br. w hotelu InterContinental w Warszawie, po zakończeniu której goście wzięli udział w kolacji w restauracji Platter by Karol Okrasa. Dzień później Plakiety Przewodnika Michelin wręczone zostały w Urzędzie Miasta Krakowa, zaś kolacja odbyła się w restauracji Kogel Mogel.
W tych niezwykle znaczących dla polskiej branży gastronomicznej spotkaniach wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Sportu i Turystyki, władze samorządowe, członkowie Akademii Gastronomicznej w Polsce, a także media i osobowości gastronomiczne.
Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.
Fot. Daniel Miśko
Miśko Collective