16 marca w Hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA.
Działania Akademii Gastronomicznej w Polsce ukierunkowane są na rozwijanie i propagowanie szeroko pojętej polskiej sztuki kulinarnej oraz wspieranie inicjatyw sprzyjających promowaniu narodowej sztuki gastronomicznej. Co za tym idzie, zmierzają do ochrony polskiego dziedzictwa narodowego.
24 lutego 2014 r. Akademia Gastronomiczna w Polsce otrzymała honorowy patronat Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prowadzi także regularną współpracę z Ministerstwem Sportu i Turystyki.
W tegorocznej ceremonii udział wziął gość specjalny – hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie 5 gwiazdkami Przewodnika Michelin. W gali uczestniczyli m.in. Dyrektor Generalna Ministerstwa Sportu i Turystyki Alicja Omięcka, Wicemarszałek Województwa Pomorskiego Paweł Orłowski, a także ambasadorowie Hiszpanii oraz Meksyku – krajów o niezwykle rozwiniętym poziomie gastronomii. W wydarzeniu wzięli również udział zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych na przestrzeni lat przez Akademię oraz licznie zgromadzeni członkowie Akademii i przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji czy mediów gastronomicznych.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla najlepszego szefa – Marka Flisińskiego podczas przygotowanej specjalnie na tę okazję kolacji degustacyjnej. Wina dobrał laureat nagrody dla najlepszego sommeliera – Kamil Wojtasiak, zaś słodkim zakończeniem wieczoru były petit four przygotowane przez Justynę Kawiak z wrocławskiej cukierni NANAN, wyróżnionej nagrodą dla najlepszego cukiernika.
Wśród dotychczasowych laureatów nagród AIG PRIX w Polsce wymienić można:
• Prix au Chef de L’Avenir: Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Marcin Przybysz, Marcin Filipkiewicz
• Prix au Chef Pâtissier: Krzysztof Ilnicki (UMAM), Krzysztof Rabek (Odette)
• Prix au Sommelier: Paweł Białęcki, Marcin Kur, Paweł Zduniak, Piotr Kamecki
• Prix de la Litérature Gastronomique: Łukasz Modelski, “Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.” Wydawnictwo Literackie (2015); Paweł, Hanna Lis „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia (2016), Magdalena Tomaszewska-Bolałek, „Polish culinary paths”, Wydawnictwo Hanami (2017)
• Prix Multimedia: Jan A.P. Kaczmarek Transatlantyk Festival Poznań (sekcja Kino Kulinarne) (2015), Nina Terentiew Telewizja Polsat (2016), Magazyn KUKBUK (2017)
NAGRODY AIG PRIX 2018 (przyznawane za dokonania z roku 2017)
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.
LAUREACI AIG PRIX 2018:
• Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów)
• Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa
Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław)
• Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
Kamil Wojtasiak, Butchery&Wine (Warszawa)
• Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
Małgorzata Kalemba-Drożdż, “Smakowite drzewa”, Pascal (2017)
• Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
FOOD&FRIENDS – Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk
Dzięki uprzejmości partnerów Akademii Gastronomicznej – NAŁĘCZÓW ZDRÓJ (marka Cisowianka Perlage), DAJAR (marka Ambition), POLSKICH LINII LOTNICZYCH LOT oraz VORWERK POLSKA (marka Thermomix) – prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:
• Marek Flisiński – staż w restauracji Quique Dacosta (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin
• Justyna Kawiak – urządzenie Thermomix TM5 firmy Vorwerk
• Kamil Wojtasiak – study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich
NAGRODY ARS COQUINARIA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ
• MISTRZ MISTRZÓW – mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne
• PRZYJACIEL SMAKU – nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii
• POLSKI PRODUKT – dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.
LAUREACI ARS COQUINARIA 2018:
• ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów – Adam Chrząstowski
• ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku – Magda Gessler
• ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Szynka Dylewska Dojrzewająca.