13 stycznia br. jak co roku Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników wspólnie z Automobilklubem Galicyjskim grało w Dobczycach w WOŚP.
Tym razem zbierano pieniądze nie tylko dla dzieci, ale również dla ludzi starszych i dlatego w tym roku gotowaliśmy pod hasłem „Smak i Tradycja”. Wszystkie potrawy były robione z produktów tradycyjnych i według tradycyjnej receptury
SMKiC w składzie: Leszek Kawa, Tomasz Deczyński, Darek Burda, Łukasz Grabowski, Marcin Socha, Szymon Sepiał, Wojciech Baran, Adam Zaleśny, Michał Henzel, Rafał Lemiowski ugotowało i wydało:
- 60 kg bigosu z kapusty Charsznickiej i wędlin
- 80 litrów wojskowej klasycznej grochówki z dodatkami
- 25 kg kiełbasy podawanej na gorąco z musztardami i keczupem
- chleb z piekarni GS Samopomoc Chłopska z Dobczyc
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników przez cały czas trwania imprezy uzbierało do puszki ponad 2500 złotych, a nie jest to jeszcze suma końcowa.