Tortuga, Mango Sour, Cheese Burbon, Fumar to zaledwie kilka z ponad trzystu koktajlowych propozycji, przygotowanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Trzecia edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej będzie doskonałą okazją do odkrywania klimatu nowych miejsc, poznania talentów najlepszych barmanów i degustacji koktajli, przygotowywanych zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami.
– W ostatnich miesiącach wyjście z domu i spotkanie ze znajomymi stało się pewnego rodzaju luksusem, za którym wszyscy tęskniliśmy. Na swoich Gości z niecierpliwością czekali też barmani w najlepszych lokalach w Polsce. Jesteśmy ogromnie szczęśliwi z możliwości wspólnej celebracji największego święta koktajlowego w Polsce i jednego z największych na świecie. Liczymy na dużą frekwencję, jednak równocześnie jeszcze większy nacisk kładziemy na jakość – receptur, składników i doświadczenia koktajlowego jako całości, przy zapewnieniu bezpieczeństwa i komfortu uczestników imprezy – powiedział Łukasz Piwowarczyk, Head of Reserve Poland w firmie Diageo, która jest inicjatorem Festiwalu.
Wydarzenie promuje odpowiedzialną i jakościową konsumpcję światowej klasy alkoholi w umiarkowanych ilościach. Bary i restauracje biorące udział w Festiwalu są starannie selekcjonowane w oparciu o wysoką jakość: obsługi barmańskiej i kelnerskiej, składników, czy mistrzowskiego poziomu menu. Wszystkie uczestniczące w wydarzeniu koktajlbary zaserwują światowej klasy kompozycje, wybrane i stworzone zgodnie z najnowszymi trendami.
W światowej czołówce
– Z roku na rok World Class Cocktail Festiwal podwaja liczbę uczestników. W 2019 r. padł frekwencyjny rekord aż 15 000 gości! Dzięki tak ogromnemu zainteresowaniu, polski Festiwal jest drugim po Londynie i jednym z największych na świecie wydarzeń promujących kulturę koktajlową. Wierzymy, że w tym roku, mimo niesprzyjających pandemicznych warunków, najlepsze polskie koktajlbary odniosą kolejny, wielki sukces – mówią Maciej Żakowski i Paweł Światczyński, współorganizatorzy wydarzenia.
Podobnie jak w przypadku poprzednich edycji, tegoroczny World Class Cocktail Festiwal odbędzie się w duchu zero-waste. Barmani w koktajlach starają się wykorzystać cały składnik – „od kwiatu do korzenia”. W miejscach biorących udział w wydarzeniu nie znajdziemy też sztucznych ozdób drinków, ale ekologiczne papierowe słomki od firmy Bagstar oraz dekoracje ze świeżych owoców.
Rezerwacja udziału w Festiwalu jest wyjątkowo prosta. Wystarczy dokonać zakupu koktajli na stronie CocktailFestival.pl.
Uczestnicy Festiwalu będą recenzować każde wyjście do lokalu i doświadczenie. Na podstawie ich ocen, jak w poprzedniej edycji, przyznana zostanie nagroda Bar Roku (w 2019 roku triumfował bar 17 schodów ze Szczecina).