– Z liczbą 15 000 gości, World Class Cocktail Festival jest drugim po Londynie i jednym z największych na świecie wydarzeń promujących kulturę koktajlową – mówi Łukasz Piwowarczyk, Head of Reserve Poland w Diageo, inicjator festiwalu. – Sukces formuły pierwszego tej skali, tak innowacyjnego festiwalu koktajlowego na świecie to wielkie osiągnięcie naszej krajowej sceny barowej i dowód tego, że w ślad za trendem ‘fine dinging’ w Polsce rozwinęła się już także idea ‘fine dringing’ – podsumowuje.
Każdy z festiwalowych lokali oferował 5 autorskich koktajli. Spośród nich goście wybierali zestaw dwóch kompozycji w cenie 29 zł, które rezerwowali w internecie. Światowej klasy koktajle przygotowane były na bazie alkoholi premium, w tym m.in.: BLT (Bulleit Lemon Tonic), Singleton Sour, Johnnie Walker Gold & Apple oraz napoje na bazie Cîroc czy Ketel One. Bary i restauracje zadbały o to, aby menu koktajlowe zaspokoiło rozmaite preferencje smakowe gości. Pojawiły się więc pozycje wytrawne, korzenne, owocowe, kwaśne czy słodkie. Każda z nich łączyła w sobie to, co najistotniejsze w przygotowaniu światowej klasy kompozycji – jakość produktu i sztukę wykonania.
– Kultura koktajlowa w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie. Obserwujemy powstawanie kolejnych konceptów barowych odpowiadających światowym trendom. To wszystko wpływa na zmianę kultury spożywania alkoholi, co znajduje wyraz we wzroście liczby gości w barach oraz stawianiu na jakość trunków, w miejsce ilości. Cieszymy się, że festiwal jest istotną częścią tej zmiany, o czym najlepiej świadczy tegoroczna frekwencja. W przyszłym roku spodziewamy się kolejnego rekordu! – komentuje Max Pollo, współorganizator festiwalu.
Przesłaniem tegorocznego festiwalu była idea “zero waste”. Uczestniczące w wydarzeniu koktajlbary i restauracje serwowały kompozycje opierające się na zasadzie możliwie najpełniejszego wykorzystywania składników. Dzięki współpracy z firmą BAGSTAR, każdy z lokali otrzymał ekologiczne słomki, wykonane ze skrobi kukurydzianej.
W ramach World Class Cocktail Festival odbywa się również plebiscyt na najlepszy koktajlbar uczestniczący w imprezie. Na podstawie recenzji gości i danych rezerwacyjnych z ubiegłorocznej edycji festiwalu, tytuł Baru Roku 2018 otrzymał lokal 17 Schodów ze Szczecina. Nagroda została wręczona podczas uroczystej gali, towarzyszącej finałowi krajowej edycji konkursu barmańskiego – World Class Poland.
World Class Cocktail Festival już od 2 lat towarzyszy krajowej edycji World Class Poland, czyli kwalifikacjom do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego globu. Barmanem Roku World Class Poland został Maciej Mazur z krakowskiego koktajlbaru speakeasy “Z ust do ust”. Maciej jako piąty w historii reprezentant Polski wyjedzie na światowe finały do Szkocji, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami z 60-u krajów.