Restauracje WOOK, sieć należąca do Sfinks Polska, rozpoczęły Dni Kuchni Tajskiej. To nowa oferta obejmująca trzy dania charakterystyczne dla tradycji kulinarnej Tajlandii – pikantną zupę krewetkową, kurczaka w zielonym curry oraz tajski makaron z krewetkami. Dni Kuchni Tajskiej w WOOK są organizowane we współpracy z Ambasadą Królestwa Tajlandii.
– Kuchnia tajska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata, dlatego postanowiliśmy zaproponować naszym klientom kilka nowości, czerpiących z bogactwa kulinarnego tego kraju. W nowych daniach nie zabraknie charakterystycznych dla Tajlandii smaków – mleczka kokosowego oraz aromatycznych przypraw takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy listki limonki kaffir. O receptury i szkolenia zadbali kucharze tajscy rekomendowani przez Ambasadę Tajlandii – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska, spółki do której należy sieć WOOK, a także Sphinx i Chłopskie Jadło.
W ramach Dni Kuchni Tajskiej w restauracjach WOOK klienci mogą zamówić pikantną zupę krewetkową (Tom-yum Koong), która jest jednym z kulinarnych znaków rozpoznawczych Tajlandii. Przyrządzana jest z mleczka kokosowego z krewetkami i pieczarkami oraz dodatkiem aromatycznych przypraw.
Druga tajska propozycja sieci WOOK to kurczak w zielonym curry (Kang Keaw Wan Nuea). Są to paseczki mięsa w gęstym, pikantnym sosie z mleczka kokosowego z dodatkiem listków limonki kaffir oraz słodkiej bazylii.
Z kolei dla wielbicieli makaronów WOOK przyszykował podsmażany tajski makaron z krewetkami (Phad Thai Koong Sod), który jest również jedną z najbardziej charakterystycznych potraw Królestwa Tajlandii. Smażone krewetki, podane na makaronie ryżowym, są polane pikantnym sosem na bazie owoców tamaryndowca, posypane kruszonymi orzeszkami arachidowymi oraz skropione sokiem z limonki.