Wojciech Modest Amaro jedynym Polakiem wśród finalistów The Best Chef Awards 2019

Newsy

Wojciech Modest Amaro jedynym Polakiem wśród finalistów The Best Chef Awards 2019

25 września 2019

 

24 września na Uniwersytecie w Barcelonie zostały ogłoszone wyniki konkursu The Best Chef Awards. Na sali Uniwersytetu obecni byli goście z całego świata. Podczas uroczystej Gali pierwszą nagrodę oraz tytuł The Best Chef Top100 odebrał Björn Frantzén, tuż za nim, na miejscu drugim uplasował się Joan Roca (zwycięzca dwóch poprzednich edycji konkursu), oraz trzecim – David Muñoz. Na tegorocznej liście kandydatów do tytułu The Best Chef znalazły się osoby z 24 krajów z całego świata.

Pełny ranking zwycięzców dostępny jest na stronie www.thebestchefawards.com. Najważniejsze nagrody powędrowały do znanych szefów kuchni, jednak wśród nagrodzonych nie zabrakło konkursowych debiutantów.

The Best Chef Top100 Award – Björn Frantzén z restauracji Frantzén w Sztokholmie. Na drugim miejscu Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania) – zwycięzca dwóch poprzednich edycji konkursu, na miejscu trzecim David Muñoz (DiverXo, Madryt, Hiszpania).

The Best Chef City Gourmet Award – Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są najlepsi szefowie kuchni oraz najlepsze restauracje z miasta – gospodarza Gali wręczenia nagród.

The Best Chef Rising Star Award – Pía León z restauracji Kjolle z Limy (Peru). Nagroda przyznana za niezwykły talent i postępy w świecie gastronomii.
The Best Chef Fol-LOVERS Award – Grégoire Berger z restauracji Ossiano z Dubaju (Zjednoczone Emiraty Arabskie). Nagroda wprowadzona w 2018 jako wyraz opinii publiczności The Best Chef Awards w mediach społecznościowych.

The Best Chef Pastry Award – Jordi Roca z restauracji El Cellar de Can Roca z Girony (Hiszpania)

The Best Chef Food Art Award – Daniel Watkins z restauracji St Leonards z Londynu (Wielka Brytania) Ta nagroda przyznawana jest najlepszemu Artyście wśród szefów kuchni.

The Best Chef New Entry Award – Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są szefowie kuchni, którzy zajęli najwyższe miejsce w ranking wśród nowych kandydatów.

The Best Chef Voted by Chefs Award – Grant Achatz z restauracji Alinea z Chicago (USA). Nagroda przyznawana przez szefów kuchni.

The Best Chef Legend Award – Eckart Witzigmann. Ta kategoria została stworzona, by docenić tych szefów kuchni, którzy nie wykonują już czynnie swojego zawodu, jednak wciąż mają ogromny wpływ na świat gastronomii.

Nagrody z samego serca świata gastronomii

The Best Chef Awards, to konkurs o prestiżowym charakterze. Zawdzięcza to skupionemu wokół siebie środowisku najlepszych kucharzy świata, oraz dużemu zasięgowi w mediach społecznościowych (może tu pochwalić się grupą 1,2 miliona fanów z całego świata). Zwycięzcy tego konkursu są nagradzani nie tylko za swoje zdolności kulinarne, ale również za te wszystkie cechy, które decydują o byciu dobrym szefem kuchni.

Misją konkursu The Best Chef jest nie tylko nagradzanie umiejętności szefów kuchni, ale także inspirowanie młodych pokoleń adeptów sztuki kulinarnej, dostrzeganie nowych talentów.

Docenieni przez swoje środowisko

Każdego roku stu nowych szefów kuchni jest wybieranych przez współpracowników The Best Chef i dodawanych do listy stu szefów sprzed roku. Następnie te dwieście osób głosuje w swoim gronie.Każdy ma dziesięć głosów i może przyznać od 1000 do 100 punktów, które po podliczeniu decydują o tym, kto znajdzie się na liście stu finalistów. W następnym etapie głosowania specjaliści i znawcy świata kulinarnego głosują na swoich faworytów z wyłonionej wcześniej stuosobowej listy. Ostatnim etapem jest głosowanie użytkowników mediów społecznościowych na stronie internetowej The Best Chef.

Światowa gala wręczenia nagród

Gala wręczenia nagród w konkursie The Best Chef jest międzynarodowym, prestiżowym wydarzeniem, w którym udział biorą najlepsi szefowie kuchni z całego świata. Przybywają ze Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Japonii i całej Europy. W tym roku gala odbyła się na Uniwersytecie w Barcelonie. Joan Roca, szef kuchni z restauracji El Celler de Can Roca z Girony w Hiszpanii, zdobywca tytułu The Best Chef 2017 i 2018, serwował po tegorocznej gali wykwintną kolację dla jej uczestników.