Wojciech Harapkiewicz: Sałatki w towarzystwie grilla

Porady

Wojciech Harapkiewicz: Sałatki w towarzystwie grilla

10 czerwca 2016

Sałatki warzywne są niezbędnym uzupełnieniem dla potraw z mięs i ryb przygotowywanych na grillu . Nie tylko doskonale urozmaicają menu plenerowych spotkań, ale przede wszystkim są zdrowym dodatkiem do ciężkostrawnych dań głównych. Goście zazwyczaj chętnie sięgają po kolorowe, świeże i ciekawe sałatki. Komponując je warto kierować się dostępnością wszelakiej „zieleniny” w naszych ogródkach czy pobliskiej łące, ale również właściwościami składników. Trawiąc grillowane mięso czy ryby nasza wątroba i żołądek są mocno obciążone. Dlatego do sałatki grillowej proponuję komponenty ułatwiające trawienie i wspomagające wątrobę. Świetnie tutaj sprawdzą się młode liście mniszka lekarskiego, świeże listki estragonu, bazylii, majeranku lub pokrzywy. Te nieocenione zioła nie tylko wspomagają trawienie i mają dużo witamin, ale również ich niepowtarzalnie wyrazisty smak niesamowicie wzbogaci walory naszych sałatek. Obowiązkowym warzywem, które musi zagościć na grillu jest z kolei czerwona papryka, która jedzona na surowo lub duszona skutecznie wspomaga trawienie, a jej smak i chrupkość idealnie pasują do większości warzywnych kompozycji.

Uwagę gości z pewnością przyciągnie sałatka z młodego fioletowego jarmużu, którego prozdrowotne właściwości zrekompensują zjedzone wcześniej cięższe potrawy. Jarmuż jest źródłem wielu witamin  (między innymi C, K, oraz A) wapnia i żelaza. Działa przeciwnowotworowo i pomaga zachować zdrowy i młody wygląd. Można go wykorzystać nie tylko do sałatki, ponieważ idealnie nadaje się do …  ugrillowania! Pyszne i zdrowe chipsy jarmużowe z grilla mogą okazać się bardzo atrakcyjną przekąską. I jeszcze cukinia… najczęściej duszona lub właśnie grillowana, lecz doskonale smakuje również na surowo, choć niewielu gości o tym wie. Jest wyjątkowo lekkostrawna i również wspomaga trawienie. Ze względu na jej delikatny smak warto ją dobrze doprawić, by przy daniach z grilla nie wypadła mdło. Prostym, ale zawsze dobrym pomysłem na sałatkę będzie dodanie do sałaty zgrillowanego sera. Gorąco polecam kozi lub owczy. Przy takiej różnorodności składników na stole każdy znajdzie swój smak.  Zatem przyrządzając potrawy grillowe nie zapominajmy o wspaniale działających i aromatycznych ziołach i surowych warzywach, a także kwiatach, których wiele jadalnych gatunków dopełni dania smakowo, jak i wizualnie.

Sałatka z cukini

1 cukinia

1 /2 czerwonej papryki

1 czerwona cebula

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżka cukru

1/ 2 łyżeczki soli

1 łyżeczka gorczycy

1 ząbek czosnku

Kilka liści czosnku niedźwiedziego

2 łyżki oleju rzepakowego

1łyżka octu spirytusowego 10 %

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cukinię pokroić w słupki o szerokości do 1 cm. Cebulę kroimy w piórka, ząbek czosnku drobno siekamy. Wszystkie tak przygotowane składniki wrzucamy do miski z resztą składników oprócz czosnku niedźwiedziego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, by warzywa miały czas lekko się zamarynować. Przed podaniem posypać posiekanymi liśćmi czosnku i kwiatami cukinii.