Już wkrótce finał Kulinarnego Pucharu Polski! Konkurs zostanie rozegrany na targach Gastro Trendy 12-15 września 2011 w Poznaniu. O zwycięstwo w tym najważniejszym i najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym w naszym kraju walczyć będzie kilkanaście kulinarnych zespołów.
Konkursem coraz bardziej interesuje się międzynarodowe środowisko gastronomiczne. Potwierdzeniem tych słów jest chociażby formalna rekomendacja, jakiej w tym rok konkursowi udzieliło WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni. To zresztą nie jedyna forma poparcia ze strony międzynarodowych stowarzyszeń kulinarnych. KPP ma także wsparcie ETI Euro-Toques International, czyli Kucharskiej Wspólnoty Europejskiej.
– Z roku na rok konkurs zyskuje coraz szersze uznanie nie tylko polskiego, ale również międzynarodowego środowiska gastronomicznego, które cały czas bardzo dokładnie się nam przygląda. Powoli robi się o nas głośno także w światowych kręgach kulinarnych – mówi Donata Paszkiewicz z Międzynarodowych Targów Poznańskich, które organizują Kulinarny Puchar Polski. – W 2009 roku na finał przyjechał John Noel Gilbertson – uznawany przez Amerykańską Federację Kulinarną (ACF) za Dyplomowanego Szefa Kuchni (CEC), kilkukrotnie gościliśmy też przedstawicieli Instytutu Paula Bocusa we Francji, w tym roku spodziewany się dyrektora akademickiego z Le Cordon Bleu – jednej z najsłynniejszych kulinarnych uczelni na świecie – wymienia Donata Paszkiewicz.
Kulinarny Puchar Polski to jedyny konkurs, o tej tematyce, któremu wspólnie patronują najważniejsze polskie stowarzyszenia branżowe: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Kto w tym roku będzie walczył o Kulinarny Puchar Polski można sprawdzić na: www.kpp.mtp.pl