Historia szparagów sięga 4500 lat wstecz. Delektowali się nimi już starożytni Rzymianie, lecz pochodzenie tych warzyw nie jest jednoznacznie potwierdzone. Niektórzy sugerują, że szparagową ojczyzną jest Azja, gdzie w dawnych Chinach wykorzystywano te rośliny jako środek od kaszlu oraz afrodyzjak.
Sezon na szparagi jest dość krótki, trwa około 8-10 tygodni. Zaliczają się one do warzyw „z wyższej półki”, gdyż ich produkcja nie należy do najtańszych. Związane jest to z dość długim oczekiwaniem na pierwsze plony (około dwa lata od założenia plantacji), a zbiór młodych pędów odbywa się ręcznie: wczesnym rankiem i pod wieczór. O bogactwie tych roślin pisało wielu. Ich dobroczynny wpływ na organizm zawdzięczamy obecności dużej liczby witamin, mikroelementów, a także substancji aktywnych. Sprzyjają naszemu układowi krążenia, jednak osoby zmagające się z chorobami nerek powinny na nie uważać.
Szparagi dość niedawno zyskały swoją popularność w Polsce. Wraz z rozpoczęciem sezonu można też zakupić specjalne sprzęty do ich przyrządzania, jak choćby wysokie garnki. Białe szparagi wymagają obierania, w przeciwieństwie do zielonych. Przygotowując jedne i drugie dobrze pamiętać o oderwaniu zdrewniałych końców, które po prostu są niesmaczne. Gotowane szparagi świetnie nadają się jako dodatek do sałatek, a w roli przystawki doskonale sprawdzają się polane masłem klarowanym i posypane tartym parmezanem.
W wielu lokalach wiosną, specjalnie na tych kilka tygodni w maju i czerwcu, przygotowywane są dodatkowe dania, nie występujące w menu na stałe. – Włosi uwielbiają szparagi. Przygotowują je na nieskończoną ilość sposobów – mówi Dominika Kłos z włoskiej restauracji Fabryka Pizzy. – W naszej sieci restauracji postanowiliśmy zaproponować w tym sezonie sałatkę ze szparagami, pyszne włoskie risotto, a dla miłośników klasyki mamy też pizzę ze szparagami – dodaje.
Szparagi we włoskim stylu występują także w lasagne ze szczypiorkiem. Popularne jest również połączenie cienkich szparagów z anchois i kaparami. W Lombardii można spróbować wersji z gremolatą (drobno posiekana pietruszka, czosnek i skórka cytrynowa). Smacznym i sycącym daniem głównym na kolację dla przyjaciół, mogą być też naleśniki ziołowe ze szparagami. Na początek wiosennego dnia warto przygotować szparagową frittatę.
Kolejną propozycją są szparagi z grilla. Sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs. Wystarczy kilka minut aby były gotowe do spożycia. Dla urozmaicenia można je zawinąć w szynkę parmeńską lub boczek – takie połączenie na pewno zostanie zauważone na rodzinnym garden party.
Komponując sałatki ze szparagami można puścić wodze fantazji. Wiosenne smaki idealnie się uzupełniają, na przykład szparagi z truskawkami i serem mozzarella. Warto wypróbować też wersję z serem kozim i buraczkami lub z młodymi ziemniakami i sałatą. Ilość wariantów wydaje się być niezliczona, a lekka sałatka doskonale nadaje się jako przekąska do pracy.
Gotowane, pieczone, grillowane, podawane samodzielnie lub jako dodatek do głównego dnia – szparagi królują na wiosennych stołach. Krótkie to panowanie, bo już pod koniec czerwca skończy się czas ich zbiorów. Dlatego jeszcze dziś warto chwycić zielony lub biały pęczek i przygotować oryginalny posiłek dla rodziny lub znajomych.