Winobranie w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort po raz kolejny zakończyło się rekordowym zbiorem owoców. Od 2 października, przez niemal trzy tygodnie kilkunastoosobowych zespół pracowników zbierał i przetwarzała winogrona, tak by zachować jak najwyższe parametry owoców.
Jak co roku pierwsze zebrane owoce pochodziły z zachodniej, bardziej eksponowanej na słońce, części winnicy. Aura wymusiła krótki przerwy w pracach na plantacji, intensyfikowano wtedy działania w przetwórni. Nowa, zakupiona w 2015 roku linia technologiczna – podajnik do owoców, stół sortujący i dwie prasy do winogron białych i czerwonych – sprawdziła się znakomicie i już teraz można ocenić, że wprowadzone zmiany miały pozytywny wpływ na jakość wina.
Ciekawostką jest pierwszy w Winnicy Pałac Mierzęcin zbiór odmiany Pinot Noir – zebrane 400 kg owoców pozwalają mieć nadzieję, na powstanie wyrazistego, szlachetnego wina czerwonego, którego nie było dotychczas w wachlarzu win z tej winnicy.
Tradycją pałacowej winnicy stało się zapraszanie gości do współudziału w Winobraniu. W tym roku ponad 200 osób wzięło udział w tym wyjątkowym wydarzeniu. Pod opieką enologa, wysłuchując jego objaśnień dotyczących tajników uprawy winorośli i wytwarzania wina, pracowali w winnicy i przetwórni, degustowali dania Restauracji Destylarnia podczas Lunchu w winnicy i Wine dinner, odpoczywali i relaksowali się korzystając z zabiegów winoterapii w Grape Spa.
Winobranie zakończyło się 23 października. Pierwsze wina z zebranych owoców będzie można degustować już w przyszłym roku.